Annons
X
Annons
X

Nokia presenterade ny Windowslur

Precis som väntat visade Nokia på onsdagen upp sina första mobiler som bygger på Microsofts nya operativsystem för mobiler, Windows Phone. Mobilerna ska komma ut på vissa marknader redan under nästa månad och kommer till Sverige i början av 2012.

Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800 Foto: NOKIA

För Nokia är det ett mycket högt spel som pågår just nu. Bolaget har misslyckats helt med sin nuvarande satsning på smarta mobiler och blivit rejält frånåkt av bolag som Apple och Google.

I ett försök att komma igen bestämde sig Nokia i februari för att fasa ut sitt eget system, Symbian, och gå över till Microsofts nya operativsystem för mobiler, Windows Phone. För Microsoft var det ett väldigt viktigt avtal eftersom bolaget därmed kan samarbeta med världens största tillverkare av mobiler.

Men det är ännu viktigare för Nokia som nu genom Microsoft får tillgång till ett modernt system som kan konkurrera med Apples Iphone och med alla de tillverkare som använder Googles Android.

Annons
X

Vid ett stort möte i London på onsdagen visade Nokia nu också upp sin första Windowsmobil. Den går under namnet Lumia 800 och ser till det yttre ut som en kopia av Nokia N9 som nyligen började säljas i Sverige. N9 bygger på ett annat system, Meego, som Nokia först satsade mycket på men sedan beslutade sig för att lämna och N9 blir den enda Nokiamobilen som kommer att använda det.

Lumia 800 har en tryckkänslig skärm på 3,7 tum och 16 GB minne där man kan lagra bilder, musik med mera. Priset i Sverige beräknas bli omkring 5 000 kronor.

Samtidigt kommer Nokia också med en billigare variant, Lumia 710. Den bygger också på Windows Phone, har samma processor och kostar omkring 3 000 kronor.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För att locka konsumenterna till de här nya mobilerna kommer Nokia även med en ny musiktjänst som gör att man fritt kan strömma musik till mobilerna.

  Vid sidan av de här mer avancerade mobilerna kommer Nokia även med fyra enklare modeller. De är främst tänkt för de stora tillväxtmarknaderna och bara en av dem kommer att säljas i Sverige.

  Även om priserna för de här mobilerna ligger betydligt lägre så är det ett mycket viktig nisch för Nokia. En stor del av de människor i tillväxtländerna som väntas börja använda internet framöver förväntas framför allt göra det från den här typen av mobiler.

  De fyra nya mobilerna i den här kategorin går under namnen Asha 300, Asha 303, Asha 200 och Asha 201.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Nokia Lumia 800

  Foto: NOKIA Bild 1 av 12

  Nokia Lumia 800

  Foto: NOKIA Bild 2 av 12

  Nokia Lumia 800

  Foto: NOKIA Bild 3 av 12

  Nokia Lumia 800

  Foto: NOKIA Bild 4 av 12

  Nokia Lumia 710

  Foto: NOKIA Bild 5 av 12

  Nokia Lumia 710

  Foto: NOKIA Bild 6 av 12

  Nokia Lumia 710

  Foto: NOKIA Bild 7 av 12

  Nokia Lumia 710

  Foto: NOKIA Bild 8 av 12

  Nokia N9

  Foto: NOKIA Bild 9 av 12

  Nokia N9

  Foto: NOKIA Bild 10 av 12

  Nokia N9

  Foto: NOKIA Bild 11 av 12

  Nokia N9

  Foto: NOKIA Bild 12 av 12
  Annons
  X
  Annons
  X