Nokia och Intel enas om trådlös satsning

Efter mycket vacklande har mobiljätten Nokia bestämt sig för att satsa fullt ut på en ny trådlös teknik, Wimax. Nokia inleder samtidigt ett samarbete med amerikanska Intel.

Under strecket
Publicerad
Annons

Intel, som är världens största tillverkare av processorer till persondatorer, är det företag som hårdast drivit på för att få fram Wimax. Intel har haft svårt att komma in på den snabbväxande mobilmarknaden men med hjälp av Wimax försöker företaget skaffa sig en ny väg in.
De båda nordiska telekombolagen Nokia och Ericsson har däremot länge varit rätt avvaktande till Wimax. Inte minst för att Wimax kan öppna dörren för en rad amerikanska företag från datavärlden som försöker hänga på när datatrafiken snabbt väntas öka både i mobilnät och andra trådlösa nät.

Men hos Nokia verkar den tidigare tvekan nu vara helt bortblåst. I fortsättningen ska Nokia i stället samarbeta just med Intel inom forskning och utveckling för att snabbare få ut Wimaxprodukter på marknaden.
Enligt Thomas Jönsson, informationsdirektör för Nokia Networks, tas de första Wimaxnäten (då från andra tillverkare) i drift kring årsskiftet. Någon gång under 2008 kommer de första Wimaxterminalerna från Nokia. Men om det då handlar om mobiler
som fått Wimax inbyggt, om instickskort till datorer eller någon annan lösning med Wimax är inte klart.
Nokias omsvängning beror delvis på att telebolagen under det senaste året blivit betydligt mer intresserade av Wimax än tidigare. Först någon gång senare i år tänker Nokia tala om hur Wimax ska integreras i de mobilnät företaget säljer till telebolag över hela världen.
För stora telebolag, av svenska Telias modell, är Wimax i första hand ett sätt att bygga ut den vanliga bredbandstäckningen. Utbyggnaden underlättas om man kan utnyttja delar av det mobilnät företaget redan har.
Men Thomas Jönsson betonar att det fortfarande är de vanliga 3G-näten, och deras utveckling, som är huvudspåret för den mobila datatrafiken. Wimax blir bara ett komplement som kan användas i länder och områden där det inte finns någon 3G-täckning. Wimax kan också bli ett alternativ för telebolag som inte fått någon egen 3G-licens.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons