Annons
X
Annons
X

Nokia lägger ner musiksatsning

Nokia lyckades aldrig göra sin musiktjänst Ovi Music Unlimited till en utmanare till Itunes och Spotify. Nu skalar man ner verksamheten betydligt och stänger ner tjänsten i 27 av 33 länder.

Vid lanseringen gick den under namnet Comes with Music – tjänsten som innebar att den som köpte någon av de utvalda Nokiatelefonerna kunde ladda ner obegränsade mängder musik till sin telefon eller dator. När abonnemanget tog slut kunde användaren fortsätta att lyssna på den nedladdade musiken.

Modellen var tänkt som en utmanare till Apples framgångsrika styckförsäljning av låtar via Itunes. Men tjänsten tog aldrig riktigt fart, trots kontrakt med de fyra stora skivbolagen – Universal Music, EMI, Warner Music och Sony BMG.

Enligt uppgifter i Financial Times skyller man den bristande populariteten på dålig marknadsföring, begränsat utbud av mobiltelefoner packeterade med tjänsten och det hårda kopieringsskyddet på tjänsten. Sistnämnda gjorde det svårt och ibland omöjligt för användare att flytta sin musik mellan olika enheter.

Annons
X

Enligt Adam Mirabella, chef för Nokias musiktjänster, lyckades Ovi Music Unlimited aldrig nå ut i västvärlden men var populär på flera utvecklingsmarknader. Därför kommer tjänsten att leva vidare precis som tidigare i Kina, Indonesien och Indien. I Sydafrika, Brasilien och Turkiet kommer Nokia att sälja tillgång till tjänsten ett halvår i taget.

På övriga marknader har det inte gått att teckna nya abonnemang sedan årsskiftet.

Men den finska mobiljätten har inte gett upp sin musiksatsning. Den vanliga musikbutiken Ovi Music påverkas inte av förändringarna och i ett pressmeddelande talar företaget om att det handlar om nödvändiga förändringar för att bereda väg för ”nya, innovativa musikupplevelser som en del av Ovi under 2011.”

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X