Annons

Nöjesfälten: Inte mer strul än vanligt

De flesta olyckor på nöjesfält sker mellan attraktionerna och antal stopp i attraktionerna är relativt konstant. Arkivbild
De flesta olyckor på nöjesfält sker mellan attraktionerna och antal stopp i attraktionerna är relativt konstant. Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under onsdagen evakuerades passagerare från en berg- och dalbana på Liseberg från 47 meters höjd. Under samma dag satt åtta personer fast i en attraktion på Gröna Lund i 40 minuter. Men de flesta som skadar sig gör det mellan åken.

Under strecket
Troy Enekvist / TT
Publicerad

– Vi har ungefär tio miljoner åk per år. Under en säsong händer det att en attraktion stannar mellan tio och trettio gånger på varje park, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and Resorts, som äger bland annat Gröna Lund i Stockholm.

Det är en siffra som bara ändrat sig marginellt under de senaste åren. De flesta stoppen beror på att säkerhetssystemen aktiveras, vilket kan ha flera olika orsaker. Det kan bland annat vara att en berg- och dalbana går lite snabbare än datorn tycker att den ska göra.

Annons
Annons
Annons