Annons
X
Annons
X

Nödvändigt att reformera upphovsrätten

REPLIK PIRATPARTIETS VALMANIFEST

Karl-Erik Tallmo anser att det finns flera oklarheter i Piratpartiets valmanifest (Brännpunkt 5/8). Jag skulle vilja påstå det finns flera oklarheter i hans kritik. Piratpartiet är till att börja med inte ett tvåfrågeparti. Vi är ett fokusparti. Vi fokuserar på integritet, kultur och kunskap. Det är frågor som är relevanta för många politiska områden. Man skulle kunna jämföra piratrörelsen med miljörörelsen. Vi har dykt upp som utmanare på den politiska scenen och tar hand om de frågor som de traditionella partierna låtit falla mellan stolarna. Vi ger svar på frågor som de traditionella partierna inte ens hunnit ställa.

Tallmo ger oss en liten historielektion om upphovsrätten, men Tallmo blandar dock ihop koncepten. Det stämmer att Piratpartiet vill reformera upphovsrätten och det behövs. Den har halkat efter den tekniska utvecklingen på ett sätt som blivit direkt skadlig för kulturutvecklingen, kreatörerna och kulturkonsumenterna. Den ideella upphovsrätten bidrar inte till något av dessa och kan därför lugnt finnas kvar. Det är den kommersiella upphovsrätten som ställer till problem och därför bör den reformeras ordentligt.

Vidare kan vi se hur upphovsrättsindustrins lobbyorganisationer varit extremt framgångsrika i sitt kampanjande för hårdare tag mot fildelare. De har faktiskt lyckats så bra att vi nu tvingas leva med Ipred-lagen. Det är en lag som ger privata intressen större befogenheter än den svenska polisen har. Det är helt oacceptabelt.

Annons
X

Vi vet också att upphovsrättsindustrin satt i system att skicka ut utpressningsbrev till fildelare och hota med rättsprocess om man inte betalar en ansenlig summa pengar omgående. Bevisningen är oftast haltande och man lämnas åt sitt öde att försöka bevisa sin oskuld. Det sker i USA, det sker i Danmark. Vi ser redan början av det i Sverige. Rättsväsendet ska inte missbrukas på det sättet. Piratpartiet vill lyfta upp detta problem till ytan och öppna upp för en konstruktiv dialog om hur vi stärker medborgarnas rättssäkerhet gent-emot betydligt starkare storbolag.

ANNA TROBERG

vice partiledare Piratpartiet

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X