X
Annons
X
Recension

Nya Röster Vittnesberättelser är viktiga för oss som vill förstå

Åtta nyanlända unga kvinnor berättar själva om sin svåra resa, ingen av dem kommer någonsin att glömma hur krigets fasor tvingade dem på flykt. Eril Löfvendahl läser en antologi där varje röst är unik.

Foto: Muhammed Muheisen/TT

Det är svårt att förstå det faktum att det var kursstart i augusti förra året för en utbildning riktad till nyanlända unga kvinnor, och att kursen redan resulterat i antologin ”Nya röster”. Av de tolv ursprungliga deltagarna, har åtta genomfört det smått osannolika i att på ett främmande, säkert i deras öron, avigt språk genomföra den sortens vittnesberättelser som det här är fråga om.

Samtliga medverkande kommer från krigets Syrien, några har sina rötter i Palestina. Även om flera av berättelserna påminner om varandra – beskrivningar av fasansfulla, nattliga överfarter i ranka gummibåtar, giriga smugglare som behandlar dem som varor, en regering som inte tål opposition eller demonstrationer, är varje röst också unik. Lejonparten av skribenterna är förbluffande mogna i sitt berättande: här avges gripande tidsdokument. Men alla, som deltar i antologin, kan skriva, det är tveklöst så.

Foto: Muhammed Muheisen/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X