Annons

Lögnerna. USA och kriget i VietnamNödvändig påminnelse om ett katastrofalt krig

USA:s president Lyndon B Johnson fäster hedersbetygelser på en soldat vid Cam Ranh-bukten i Sydvietnam 1966.
USA:s president Lyndon B Johnson fäster hedersbetygelser på en soldat vid Cam Ranh-bukten i Sydvietnam 1966. Foto: Courtesy Everett Collection/TT

Vietnamkriget byggde på lögner: soldater kallades ”rådgivare” och påhittade attacker blev en anledning till upptrappning. Magnus Eriksson läser en välbehövlig bok om ett krig som var katastrofalt för alla inblandade parter.

Under strecket
Publicerad

Ingen ville bli ihågkommen som den första presidenten som förlorade ett krig. Orden löper som en röd tråd genom Lennart Pehrsons bok ”Lögnerna”. Författaren har tidigare gett ut böcker om Kennedyklanen, Charles Lindbergh och Martin Luther King, och nu skriver han om Vietnamkriget. Han beskriver noggrant hur den amerikanska insatsen eskalerade och hur politikernas lögner möjliggjorde upptrappningen av kriget, trots att någon krigsförklaring aldrig givits.

USA skrev inte under Genèveavtalet 1954, men lovade att beakta det. Enligt avtalet skulle en folkomröstning hållas om det delade Vietnams framtid och utländsk makt skulle endast få sända några hundra militära rådgivare för att bistå endera regimen.

Annons
Annons
Annons