Annons
X
Annons
X

Skickar nödrop om ensamkommande barn

Migrationsverkets chef Anders Danielsson skickar ut ett nödrop för att klara den stora ökningen av ensamkommande flyktingbarn. Han beskriver situationen som extraordinär.

Av TT
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Foto: TT

Fler ensamma barn än någonsin kommer nu till Sverige, och det krävs ett bättre samarbete mellan berörda myndigheter och kommuner för att klara tillströmningen, fastslår Migrationsverkets chef. Under de senaste två veckorna var antalet 607 respektive 676 barn, vilket är väsentligt mer än tidigare.

Den senaste prognosen på 12 000 barn för hela 2015 kommer att överskridas om tillströmningen fortsätter i den här takten. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och hjälpas åt, är Anders Danielssons budskap.

– Vi måste lösa uppgiften, och om vi alla gör så gott vi kan tillsammans så kan vi klara det här. En extraordinärsituation kräver extraordinära lösningar. Det är krig i länderna där barnen kommer ifrån, säger Anders Danielsson.

Annons
X

**EU:s gränskontrollmyndighet **Frontex har räknat till 107 500 migranter som kommit till EU:s gränser under juli månad. Det är första gången siffran för en enda månad överstiger 100 000, och det högsta antalet sedan Frontex började föra statistik 2008.

Men för kommunerna dit barnen kommer för att registreras blir det tufft.

I exempelvis Malmö rapporterar Sveriges Radio om en situation som facket betecknar som ohållbar. Bara den senaste veckan har fem nya boenden öppnats.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fackförbundet SSR har slagit larm. Situationen med ny och oerfaren personal och skenande övertid innebär risker både för barnen och för personalen, anser facket.

  Annons
  Annons
  X

  Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X