Annons

Nödbrödet barkbröd har blivit lyx

Barkbröd sägs bli nästa ekobaktrend. I framkant ligger Skogs-Hildas i Ullånger som flyttat till större lokaler för att möta suget efter nödårsbrödet. Men att mala bark är ingen barnlek. En tre meter lång stock ger ett halvt kilo barkmjöl och risken är stor att matberedaren kraschar.

Publicerad
1/5

Ingrid ”Skogs-Hilda” Ölund: Jag har förstört många hushållsmaskiner när jag provat mig fram med malningen. Nu har jag investerat i en kraftfull kvarn som gör jobbet.

Foto: PRIVAT
2/5

Ingrid ”Skogs-Hilda” Ölund fäller varje vår tall i sin egen skog för att göra barkmjöl. Den som eventuellt själv vill prova på att göra barkmjöl måste vara skogsägare, att ta bark ingår inte i allemansrätten.

3/5

Ett pris runt tusen kronor kilot förvandlar plötsligt den gamla svältkosten till ett riktigt lyxbröd.

Foto: INGRID ÖLUND
4/5

Björk. Barken är som lättast att lossa under våren och Ingrid Ölund ser fram emot att snart lämna värmen i bageriet och hugga tall i sin egen skog.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
5/5
Foto: HÄRJEDALSBRÖD

Baka eget barkbröd

100 g jäst

1 liter ljummet vatten

1 liter rågmjöl

Annons

1 1/2 liter vetemjöl, drygt

2 dl barkmjöl

1. Blanda till deg och låt jäsa en timme.

2. Kavla ut och grädda – tid och temperatur beror på hur stora kakor du gör.

Källa: Skogsstyrelsen

SVÄLTKOST

På hyllorna hos Ingrid ”Skogs-Hilda” Ölund trängs korntunnbröd med björksavsknäcke, surdegsbröd och skrädmjölsdrömmar. Men det är runt barkknäckebrödet som kunderna flockas. Det skickas också till Italien, Norge, Finland och svenska ekobutiker. Sex års experimenterande har lärt Ingrid Ölund att moderna smaklökar inte klarar mer än 15 procent barkmjöl i brödet.

–Under det norrländska nödåret 1866 när kornet frös bort blandades femtio procent barkmjöl i brödet. Men det smakar alldeles för bittert och beskt. Det blir också svårt att hålla ihop brödet, eftersom barkmjöl inte innehåller gluten.

Barken är som lättast att lossa under våren och Ingrid Ölund ser fram emot att snart lämna värmen i bageriet och hugga tall i sin egen skog. När trädet är fällt tar hon bort den grova ytterbarken för att kunna lossa den millimetertunna innerbarken med en bandkniv. Remsorna läggs sedan i blöt för att garvämnena ska dras ur. Sedan torkar hon remsorna i ugnen, mal dem till mjöl och bakar brödet för hand.

–Jag har förstört många hushållsmaskiner när jag provat mig fram med malningen. Nu har jag investerat i en kraftfull kvarn som gör jobbet.

Tallstockarna som blir över sågas antingen till brädor eller klyvs till ved som värmer upp hennes hus. Att elda med dem i bakugnen är uteslutet. Den laddas med prima alved, som varken sprätter eller sotar utan brinner med jämn och stadig låga.

–Barkbrödsknäcket smakar skog och jag äter det helst som det är med lite smör. Men många serverar det till ostbrickan eller med lite rökt skinka på.

Ingrid Ölund, som jobbade som biomedicinsk analytiker innan hon började baka på heltid, har låtit analysera sitt barkmjöl. Provsvaren visar att det innehåller mer fibrer, mineraler och vitaminer än vanligt vete- och rågmjöl. Att bark kan vara bra för hälsan stöds i en ny studie som visar att björkbark innehåller betulin, ett ämne som verkar kunna skydda mot fetma och diabetes.

–Titta på älgarna i skogen, de äter också bark. Barkbrödet är ett ursprungsbröd och så nära verkligheten man kan komma, säger Ingrid Ölund.

Bland barkbrödsbagarna märks även Härjedalsbröd i Lillhärdal som importerar barkmjöl från bondekooperativet Finnpettu i Rovaniemi i Finland för 500 kronor kilot. Deras enbärsspetsade barkknäcke, som innehåller sex procent av det åtråvärda nödmjölet, kapar också åt sig marknadsandelar.

–Vi säljer runt 20000 paket barkbrödskakor om året, säger Sören Lindwall, en av de tre ägarna till Härjedalsbröd, som bakat barkbröd i tio år.

Hemmabagare som vill pigga upp brödet med bark ska dock utrusta sig med en fet plånbok. En 20 grams påse barkmjöl kostar 25 kronor hos den finska webbutiken Forestway. Ett pris runt tusen kronor kilot förvandlar plötsligt den gamla svältkosten till ett riktigt lyxbröd.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons

Ingrid ”Skogs-Hilda” Ölund: Jag har förstört många hushållsmaskiner när jag provat mig fram med malningen. Nu har jag investerat i en kraftfull kvarn som gör jobbet.

Foto: PRIVAT Bild 1 av 5

Ingrid ”Skogs-Hilda” Ölund fäller varje vår tall i sin egen skog för att göra barkmjöl. Den som eventuellt själv vill prova på att göra barkmjöl måste vara skogsägare, att ta bark ingår inte i allemansrätten.

Bild 2 av 5

Ett pris runt tusen kronor kilot förvandlar plötsligt den gamla svältkosten till ett riktigt lyxbröd.

Foto: INGRID ÖLUND Bild 3 av 5

Björk. Barken är som lättast att lossa under våren och Ingrid Ölund ser fram emot att snart lämna värmen i bageriet och hugga tall i sin egen skog.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX Bild 4 av 5
Foto: HÄRJEDALSBRÖD Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons