Nocoms förvärv kärvar

Nocoms köp av Turnit och Iar Systems riskerar att kärva ihop. I dag går accepttiden för buden ut, men enligt den senaste noteringen har Nocom ännu under 90 procent av rösterna i Turnit.

Under strecket
Publicerad
Annons

Budet från Nocom, som säljer mjukvara och it-tjänster, på kollegan Turnit kom strax före jul. Sedan tidigare ägde Turnit i sin tur över 70 procent i Iar Systems, som utvecklar programmeringsverktyg. Nocom valde då att gå vidare och köpa hela Iar Systems.
Den 22 mars i år meddelade Nocom att man kontrollerade 95 procent av Iar Systems, inklusive ägandet via Turnit, och den 29 mars begärde Nocom hos Iars styrelse tvångsinlösen av de resterande aktierna.
För att säkra förvärvet överlämnas tvisten nu till skiljemän, som ska jämka samman affären. Styrelsen har utsett civilekonomen Ragnar Boman till sin skiljeman. De kvarvarande ägarna av Iar-aktier har två veckor på sig att utse en egen, meddelade styrelsen i går. Görs inte det överlämnas ärendet till Uppsala tingsrätt, som får utse en god man som i sin tur tillvaratar ägarnas intressen.

Enligt Iar Systems styrelseordförande Mats Olsson handlar det om soffliggare som inte följt begäran om tvångsinlösen.
Samtidigt var Nocoms syfte med förvärvet från början
främst att ta över Turnit, inte Iar Systems. Iars styrelse fick ingen information från Nocom innan budet kom i december. Nocoms vd Stefan Skarin sa i mitten av januari till SvD Näringsliv:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons