Annons
X
Annons
X

Nobelvinnaren: ”USA:s orättvisor största problemet”

En av årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne, Robert Shiller, räds inte att ta bladet från munnen när det gäller dagspolitiken. USA:s ojämlikhet är det största problemet i dag, men han tror inte att den akuta krisen kommer att få någon varaktig effekt.

Robert J Shiller
Robert J Shiller Foto: MORITZ HAGER

Yale-professorn Robert Shiller har inte bara förutsett bostadsbubblor och it-krascher. Den nyutnämnde pristagaren av ekonomipriset till Alfred Nobels minne kommenterar också gärna dagsaktuella spörsmål.

– Det viktigaste problemet vi står inför nu är de ökande orättvisorna i USA och i världen, säger Shiller enligt nyhetsbyrån AP.

Om den akuta situationen i USA där budgetstriden fått delar av den amerikanska statsapparaten att stänga, säger Shiller att han inte tror att det kommer att få någon större långvarig påverkan på marknaderna. Han tror att krisen kommer att lösas utan inställda statliga betalningar.

Annons
X

Ombedd att kommentera den nuvarande finanskrisen säger Shiller att gjorda misstag redan har börjat korrigeras.

Shiller försvarar också finanssystemet som en del av samhället, och menar att om det kontrolleras korrekt är ”i vår civilisations kärna”.

– Det kan för somliga människor verka egoistiskt. Det behöver inte vara på det sättet.

De finanskriser vi har gått igenom har varit traumatiska, men vi har lärt från dem, säger Shiller.

SvD Näringsliv rapporterade Live från presskonferensen svd.se Tillkännagivandet minut för minut svd.se
Annons
Annons
X

Robert J Shiller

Foto: MORITZ HAGER Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X