Annons

Nobel-vd:n: Får vi nej igen blir det nog inget bygge

T.v. Nobel Center på Blasieholmen. T.h. Nils Gustafsson Freckes alternativ, Nobelpalatset, som han vill placera i Nobelparken vid Strandvägen.
T.v. Nobel Center på Blasieholmen. T.h. Nils Gustafsson Freckes alternativ, Nobelpalatset, som han vill placera i Nobelparken vid Strandvägen. Foto: Illustration: Nobelhuset AB, Nils Gustafsson Frecke

Nobelpalats istället för planerade Nobel Center? Ett alternativ till Nobel Center på Blasieholmen har seglat upp, och nu finns en finansiär bakom idén.

Men Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten menar att det är oklart om det blir något Nobelbygge alls om det blir nej till planerna på Blasieholmen.

Under strecket
Publicerad

Nobelstiftelsens verkställande direktör Lars Heikensten.

Foto: Bertil Ericson/TT

Bild på det planerade Nobel Center på Blasieholmen. I maj sa mark- och miljödomstolen nej till byggande enligt den aktuella detaljplanen, vilket har förlängt den redan segdragna processen.

Foto: Illustration: Tomorrow AB

– Nobel Center är fyra väggar och ett platt tak, med en utsida som varken inspirerar eller säger något om insidan. Svensk arkitektur borde prestera bättre.

De hårda orden är arkitekten Nils Gustafsson Freckes, som tvärtemot Nobel Centers förespråkare vill se ett storstilat, klassiskt bygge för att hedra Nobels minne – och ge Nobelpriset ett lyft.

Annons
Annons
Annons