Nobels medicinska profetia slog in

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 17 april 1893 fick Alfred Nobel besök i sin villa i San Remo av Karolinska institutets rektor Axel Key. Denne befann sig på en längre utlandsresa genom Frankrike och Italien. Han rapporterade hem till sin hustru (i ett sedan länge känt brev) att han blivit djupt fascinerad av enslingen i villan och dessutom alldeles intagen av den yttre miljö som omgav honom, lyxen och det privata nobelska laboratoriet i märklig förening.
Key beskrev med särskild emfas en utfärd i öppen vagn med ryska hästar i vild galopp till gränsstationen Bordighera: när de båda svepte fram där i nattmörkret kändes det nästan, tyckte han, som att vara på utflykt med kung Ludvig av Bayern, någonstans mittemellan dröm och verklighet.
Det framgår inte av brevet vad de båda så animerat samtalade om. I dag vet vi dock besked. Alfred Nobel avslöjar allt i ett brev som offentliggjorts ett par gånger om i det postkommunistiska Ryssland. Detta brev, skrivet på franska, förvaras på Centrala historiska arkivet i S:t Petersburg. Det är
ställt till brorsonen Emanuel, chef för Bröderna Nobel-koncernen (som så småningom skulle avancera till ryskt statsråd).

Alfred och Emanuel hade ett gemensamt intresse för medicin. Här framgår nu att samtalet med Key varit ytterst givande också för Nobel, eftersom han fått tillfälle att ”inför Sveriges främste fysiolog” utveckla idéer som sysselsatte honom om framtida möjligheter att överföra blod, hela artärer, mellan människor, att ”sy ihop ven med ven”. Key tog hans funderingar på stort allvar, vilket fick honom att stärkas i sin övertygelse att han var på rätt väg.
111 år senare kan vi konstatera att Nobel i högsta grad var på rätt väg. Artärer ansluts, vener sys ihop, när olika organ dagligdags transplanteras. Till en del har Nobels profetia alltså gått i uppfyllelse. Inte långt efter mötet såg Nobel till att skänka pengar till Karolinska institutet. Att han så småningom i sitt testamente skulle stipulera ett Nobelpris ”i fysiologi”, att utdelas av institutet, är knappast ägnat att förvåna.
Årets
medicinpristagare tillkännages i dag.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons