”Nobels ensamma liv får en tydlig förklaringsgrund”
Efter att ha läst runt tusen brev mellan bröderna Nobel och andra familjemedlemmar stötte Bengt Jangfeldt på en helt ny uppgift om Alfred Nobel. Av allt att döma led uppfinnaren av syfilis.
– Med ens får hans ensamma och misantropiska personlighet en tydlig förklaringsgrund, säger författaren.
Tolv år gammal fascinerades Bengt Jangfeldt av några mystiska och obegripliga tecken i ett anteckningsblock hemma hos klasskompisen Torkel. Det visade sig handla om kyrilliska bokstäver som kamratens storebror höll på att lära sig på gymnasiet. Som språkintresserad hittade Jangfeldt senare till just samma klass, den enda på den tidens latinlinje där man inte läste latin, utan ryska.
Sedan det där mötet med det ryska alfabetet har denne litteraturforskare och översättare ägnat större delen av sitt liv åt det ryska språket och rysk kultur. Han disputerade på Vladimir Majakovskij och futurismen, har översatt ryska poeter som Mandelstam, Brodsky och just Majakovskij. Genom hans försorg hänger målningen ”Svart med vit rektangel” av Kazimir Malevitj, en av den abstrakta konstens stora föregångare, på Moderna museet. Två gånger har han belönats med Augustpriset för fackböcker på ryska teman.