Annons

Cecilia Schwartz:Nobelpristagaren som glömdes bort lite för fort

Om det framför allt var de exotiserande skildringarna av folklivet på Sardinien som gav henne Nobelpriset, så är det romanernas djupare existentiella tematik som gör det värt att återvända till hennes författarskap. Nu finns flera tecken på en välkommen renässans för Grazia Deledda.

Under strecket
Publicerad

Romanen ”Elias Portolu” har nyligen återutgivits i en pocketserie med verk av de 14 kvinnliga Nobelpris­tagarna i litteratur.

Foto: IBLBild 1 av 2

Ur Sardegna Teatros uppsättning av ”Quasi Grazia”.

Bild 2 av 2

Romanen ”Elias Portolu” har nyligen återutgivits i en pocketserie med verk av de 14 kvinnliga Nobelpris­tagarna i litteratur.

Foto: IBLBild 1 av 1
Romanen ”Elias Portolu” har nyligen återutgivits i en pocketserie med verk av de 14 kvinnliga Nobelpris­tagarna  i litteratur.
Romanen ”Elias Portolu” har nyligen återutgivits i en pocketserie med verk av de 14 kvinnliga Nobelpris­tagarna i litteratur. Foto: IBL

I december 1927 reser den italienska författaren ­Grazia Deledda upp till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i litteratur som den andra kvinnan
i världen efter Selma Lagerlöf. På tågstationen ­väntar journalister. Deledda är vid det här laget ett internationellt namn, hennes romaner och noveller är översatta till nästan alla europeiska språk. Möjligen förväntar sig reportrarna på perrongen en mondän författare med vana att hantera pressen. I stället möter de ”en liten, blid vithårig kvinna som blir mycket förskräckt när intervjuaren presenterar sig” (Dagens Nyheter, 9/12 1927). 

Annons
Annons
Annons