Nobelpristagaren om KI-affärer: ”Känner bara sorg”

Svenske Nobelpristagaren i medicin, Arvid Carlsson, känner stor sorg över att Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet återigen är inblandade i experimentella behandlingar utan giltiga tillstånd.

– Tyvärr verkar det finnas en kultur på Karolinska Institutet som bygger på självgodhet och en övertro på sig själv. Jag känner bara sorg över det, säger Arvid Carlsson.

Under strecket
Publicerad
JACQUES BRINON/TT
Foto: JACQUES BRINON/TT
Annons

Arvid Carlsson, 94 år, som fick nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 har varit stenhård i sin kritik mot Karolinska Institutet (KI) efter skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Han har sagt att det är förfärligt för patienterna som drabbats, att det är en skandal utan like, och det värsta som hänt i medicinprisets historia. Och att det krävs en storstädning där alla ansvariga avgår.

Men SvD kunde i förra veckan även avslöja hur forskare på Karolinska universitetssjukhuset behandlat ett 70-tal svårt sjuka patienter, varav flera barn, med celler odlade från moderkakor. Det har skett under åren 2011 till i höstas då sjukhuset stoppade försöken definitivt. Men precis som i Macchiarini-skandalen gavs behandlingarna utan tidigare djurstudier och giltiga tillstånd. Patienterna blev försökskaniner och i den externa utredning som sjukhuset låtit göra konstateras att dokumentationen var så dålig att man inte kunde avgöra om någon patient avlidit för tidigt eller kommit till skada.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons