Annons
X
Annons
X

Nobelpristagaren Derek Walcott död

Den västindiske författaren och Nobelpristagaren Derek Walcott har dött, 87 år gammal. Kolonialismens förtryck och sår var teman i såväl hans poesi som dramatik.

Derek Walcott blev 87 år. Han fick Nobelpriset 1992.
Derek Walcott blev 87 år. Han fick Nobelpriset 1992. Foto: Horst Tappe/IBL

Derek Walcott, född 1930 och Nobelpristagare i litteratur 1992, sade vid ett tillfälle: Jag är bara en röd nigger som älskar havet”.

Ett provocerande uttalande som handlade om hans brokiga rötter; en blandning av holländskt, afrikanskt och engelskt påbrå. Så företrädde han också en nation, Saint Lucia, som blev självständig först 1962 efter sekler av kolonisation under olika europeiska makter. Hans poesi präglas av förtryckets och våldets erfarenhet.

Den mångsidige Walcott – han var även målare – föddes i Castries, Saint Lucia, och hann skriva mer än 30 dramer, han regisserade även många av dem på scenen. Också i dramatiken återkommer teman om kolonialismen, som i ”The Haitian Trilogy”, där han även problematiserar Haitis första svarta regenters styrelsesätt. Både det elisabetanska dramat och antikens klassiker är förebilder för skildringen av Västindiens avkolonisering.

Annons
X

Derek Walcott debuterade som 18-åring men fick sitt genombrott som 32-åring med diktsamlingen ”In a green night”. Till de viktiga verken räknas även diktsamlingarna ”Another life”,”The Star-Apple Kingdom” och ”Omeros”.

År 2010 kom diktsamlingen ”White Egrets” som Magnus Eriksson recenserade i SvD: ”Som alltid finns det en närmast klassicistisk klarhet i Derek Walcotts symbolistiska poetik. Det är en klarhet som fördjupar och förtydligar, som aldrig väjer för komplexiteten i vare sig bildkompositionen eller den gestaltade erfarenheten.”

Walcott undervisade i litterär framställning på Bostons universitet och ledde parallellt en teater på Trinidad.

Annons

Derek Walcott blev 87 år. Han fick Nobelpriset 1992.

Foto: Horst Tappe/IBL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X