Annons
X
Annons
X

Nobelpristagare: ”Svarta mindre smarta än vita”

Ett museum har ställt in en planerad föreläsning med James Watson som fick Nobelpriset i medicin 1962. Orsaken? Hans påstående att svarta människor är mindre intelligenta än vita.

Dr Watson fick Nobelpriset i medicin 1962 för sitt engagemang i kartläggningen av DNA. På fredag var det tänkt att han skulle föreläsa på Londons naturhistoriska museum men ett uttalande i The Sunday Times har satt stopp för evenemanget, rapporterar BBC.

Den 79-årige mannen som just nu reser land och rike runt för att marknadsföra en ny bok berättar att han ser dystert på Afrikas framtid eftersom ”alla sociala insatser från västvärlden bygger på att deras intelligens är på samma nivå som vår - trots att samtliga studier tyder på annat”. Han säger vidare att han hoppas att alla människor är jämlika men påstår sedan att ”människor som tvingas ha att göra med svarta märker att detta inte stämmer”.

Uttalandet beskrivs som ”djupt kränkande” av museichefen som omedelbart avbokade fredagens föreläsning efter att ha läst artikeln.

Annons
X

– Vi vet att framstående vetenskapsmän ibland säger kontroversiella saker och museet brukar inta ta avstånd från debatter av liknande sort. Men Dr Watson har överträtt gränserna för vad som är acceptabelt och därför måste vi ställa in hans föreläsning, heter det i ett uttalande.

Även David Lammy, kultur- och yrkesminister tar avstånd från Nobelpristagarens uttalande.

– Den här sortens åsikter kommer enbart att ge BNP (det högerextrema partiet British National Party, red.anm.) livsnäring. Det är skamligt att en man med en sådan vetenskaplig utmärkelse kommer att få se sina gärningar överskuggade av sina egna irrationella fördomar, säger arbetskraftsminister David Lammy till BBC.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X