Annons

Nobelpriset till Tomas Tranströmer

Årets Nobelpris i litteratur går till Tomas Tranströmer. Spontana applåder utbröt i börssalen när Peter Englund läste upp namnet. SvD träffade Tomas Tranströmer i hans lägenhet strax efter att priset blev känt.

Under strecket
SvD, TT
Publicerad

Svenska Dagbladet var på plats när Tomas Tranströmer, här tillsammans med hustrun Monica, fick beskedet om att han tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Foto: DAN HANSSONBild 1 av 7

Ett stort mediauppbåd uppvaktade Tomas Tranströmer i hans hem efter beskedet från Svenska Akademien att han hade tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Foto: DAN HANSSONBild 2 av 7

Tomas Tranströmer är uppenbart berörd och skiner upp och över beskedet när SvD:s fotograf Dan Hansson träffar honom hemma i hans bostad. Här omges han av dottern Paula och hustrun Monica.

Foto: DAN HANSSONBild 3 av 7

Tomas Tranströmer och hustrun Monica tog emot pressen i sitt hem.

Foto: DAN HANSSONBild 4 av 7

Det var otroligt roligt, säger Karin Sandels som väntade på Nobelbeskedet i Hedengrens bokhandel i Stockholm för fjärde året i rad.

Foto: GUNNAR LUNDMARKBild 5 av 7

Bokhandlare Nicklas Björkholm hade hoppats på Adonis, men tycker att Tomas Tranströmer också är en bra poet. På Hedengrens bokhandel hade man inte förberett sig. De tiotalvolymer som fanns inne på olika språk gick snabbt åt.

Foto: GUNNAR LUNDMARKBild 6 av 7

Jubel utbröt på Bonniers förlag när beskedet kom om att Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i litteratur. Till höger: Bonnierförlagets litteräre chef Jonas Axelsson.

Foto: GUNNAR LUNDMARKBild 7 av 7

I motiveringen nämner Svenska Akademien att Tranströmer får priset ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”. Tomas Tranströmer var en av förhandsfavoriterna enligt spelbolagen, men trots det ses Tranströmer som ett överraskande val. Den svenska poeten har varit nominerad till priset varje år sedan 1993.

Tomas Tranströmer är uppenbart berörd och skiner upp och ler över beskedet när SvD:s reporter Ricki Neuman träffar honom hemma i hans bostad. Han utstrålar lycka och harmoni men också förskräckelse över uppståndelsen.

Annons
Annons
Annons