Annons

”Nobelpris viktigare när vetenskapsförakt ökar”

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten. Foto: Tomas Oneborg

I år har det varit särskilt viktigt att utse Nobelpristagare. Pandemin har tydlig­gjort hur livsavgörande kunskap och vetenskap är – men samtidigt finns en uppenbar skepsis mot forskning, skriver Lars Heikensten, Nobelstiftelsen.

Under strecket
Publicerad

På Nobeldagens morgon, precis som alla andra under den senaste tio åren, inleder jag och Nobelstiftelsens ordförande med ett besök vid på Norra kyrkogården och Alfred Nobels grav. Ofta har det varit råkallt och snöglopp. I stillhet lägger vi ner en krans och bara någon enstaka gång har det funnits tecken på att graven besökts av någon annan.

Det brukar vara en känslomässig stund, när kontrasten mellan den också i livet ensamma och ofta melankoliska Alfred Nobel, och det pris han skapade, blir väldigt påtaglig. På bussarna som passerar vajar med anledning av dagen svenska flaggor. På daghem, skolor och i tv-soffor i många svenska hem, firas Nobeldagen. Världens blickar riktas mot Stockholm och Sverige, när världens mest prestigefyllda pris (enligt Encyclopedia Britannica) delas ut.

Annons
Annons
Annons