Annons

Nobelpriskonserten 2018Nobelkonsert som befäster ritualerna

Nobelkonserten 2018 med Kungliga Filharmonikerna dirigerade av Karina Canellakis och med Lisa Batiashvili på violin. ”Trots invändningarna [mot repertoarvalet] är det förstås ljuvligt att se Lisa Batiashvili i en flödande poetisk, och bitvis euforisk, gestaltning av Tjajkovskijs konsert”, skriver Sofia Nyblom.
Nobelkonserten 2018 med Kungliga Filharmonikerna dirigerade av Karina Canellakis och med Lisa Batiashvili på violin. ”Trots invändningarna [mot repertoarvalet] är det förstås ljuvligt att se Lisa Batiashvili i en flödande poetisk, och bitvis euforisk, gestaltning av Tjajkovskijs konsert”, skriver Sofia Nyblom. Foto: Niklas Elmehed

Mer samtid och färre klassiska standardverk på Nobelkonserten. Det önskar sig SvD:s Sofia Nyblom som likväl njuter av den georgiska violinisten Lisa Batiashvilis konstnärliga patos och dirigenten Karina Cannellakis karisma.

Publicerad

Ritualer har sin oavvisliga fascination, inte minst för att formens stränghet ger relief åt avvikelserna. Det gäller förstås även den årliga Nobelprisutdelningen och dess upptakt, Nobelpriskonserten. För sedan detta tillägg till festligheterna uppstod år 2005 kan jag inte påminna mig att man en enda gång utmanat världens intelligentaste hjärnor genom att låta deras tankar dansa till musik från vår egen tid. Eller, till musik av en kvinna, ledd av en kvinna. Och vilket bättre tillfälle att bryta rutinen än detta år, då priset till den litterära berättarkonsten frusit inne på grund av en man.

Allra modigast hade förstås varit att beställa helt ny musik. Och någon dag vore det förlösande att höra en Nobelkantat tillägnad dramat kring kvällens enda närvarande ledamot från Svenska Akademien: Sara Danius, som iklädd leopardmönstrad paljettkaftan och platåskor uppbär exildrottningens stolthet och smärta.

Karina Canellakis, dirigent, och Lisa Batiashvili , violin, i Konserthuset.

Foto: Niklas Elmehed Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons