X
Annons
X

Nobelkock bjuder på nyårsmeny

Nyår är löftenas tid. Gör dina nyårslöften lättare att komma ihåg genom att avge dem över en oförglömlig måltid. I år tog vi hjälp av Nobelkocken Christian Hellberg för att ta fram recepten på en god avslutning på det gångna året.

När Christian Hellberg anländer till köket som lånats för att laga upp och fotografera årets nyårsmenyer är klockan halv nio på morgonen den 9 december. Det team av kockar som intagit köket i Stadshuset för att göra årets Nobelmiddag minnesvärd har då just avslutat sitt morgonmöte. Christian, eller "Sillen", som han kallas hemma i Göteborg kommer direkt därifrån och är därför iklädd sin vita jacka som bär emblemet "Årets Kock" på bröstfickan. Han hoppar ur taxin och drar fram sin bag som visar sig vara fylld med förberedda råvaror inför dagens fotografering.
Fyrtio stycken är de sammanlagt som samlats för att genomföra det prestigefyllda uppdraget att laga Nobelmiddagen.

– Det är en lite skum känsla. Man skär och hackar i tre dagar, sen försvinner maten ut på tio minuter, berättar Christian som nu deltar i det gigantiska arrangemanget för andra gången.
Det är Göteborgskockarna Magnus Lindström och Henrik Håkansson från Swedish taste som tagit fram årets Nobelmenyer och därför leder arbetet. Magnus
Lindström tog hem segern i tävlingen Årets kock i år. Christian Hellberg gjorde det för två år sedan.
Till vardags lagar Christian mat i restaurangen på hotell Elite Plaza Hotel i Göteborg, en restaurang som tilldelats fem fyrar av fem möjliga av tidningen Göteborgs-Posten. Därutöver driver han den egna krogen Bryggan i Fjällbacka, längre upp på västkusten. Det är där Christian är född, uppvuxen och har odlat den passion för fisk och skaldjur som sedermera skulle leda honom till titeln Sveriges bästa kock år 2001.
Christian äger sex egna hummertinor och har varit med om att fiska 300 krabbor. Men det är räkor som är hans absoluta favorit bland skaldjuren.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X