Annons
X
Annons
X

Nobelkock bjuder på nyårsmeny

Nyår är löftenas tid. Gör dina nyårslöften lättare att komma ihåg genom att avge dem över en oförglömlig måltid. I år tog vi hjälp av Nobelkocken Christian Hellberg för att ta fram recepten på en god avslutning på det gångna året.

När Christian Hellberg anländer till köket som lånats för att laga upp och fotografera årets nyårsmenyer är klockan halv nio på morgonen den 9 december. Det team av kockar som intagit köket i Stadshuset för att göra årets Nobelmiddag minnesvärd har då just avslutat sitt morgonmöte. Christian, eller ”Sillen”, som han kallas hemma i Göteborg kommer direkt därifrån och är därför iklädd sin vita jacka som bär emblemet ”Årets Kock” på bröstfickan. Han hoppar ur taxin och drar fram sin bag som visar sig vara fylld med förberedda råvaror inför dagens fotografering.
Fyrtio stycken är de sammanlagt som samlats för att genomföra det prestigefyllda uppdraget att laga Nobelmiddagen.

– Det är en lite skum känsla. Man skär och hackar i tre dagar, sen försvinner maten ut på tio minuter, berättar Christian som nu deltar i det gigantiska arrangemanget för andra gången.
Det är Göteborgskockarna Magnus Lindström och Henrik Håkansson från Swedish taste som tagit fram årets Nobelmenyer och därför leder arbetet. Magnus
Lindström tog hem segern i tävlingen Årets kock i år. Christian Hellberg gjorde det för två år sedan.
Till vardags lagar Christian mat i restaurangen på hotell Elite Plaza Hotel i Göteborg, en restaurang som tilldelats fem fyrar av fem möjliga av tidningen Göteborgs-Posten. Därutöver driver han den egna krogen Bryggan i Fjällbacka, längre upp på västkusten. Det är där Christian är född, uppvuxen och har odlat den passion för fisk och skaldjur som sedermera skulle leda honom till titeln Sveriges bästa kock år 2001.
Christian äger sex egna hummertinor och har varit med om att fiska 300 krabbor. Men det är räkor som är hans absoluta favorit bland skaldjuren.

- Det är det bästa som finns, att bara äta dem rakt upp och ned som de är, med bröd och lite majonnäs, säger han.
När han och kockkompisarna Magnus Lindström och Henrik Håkansson annars ska laga mat till sig själva är det på grillen den personliga favoritmatlagningen görs.

Annons
X

– Vi grillar hela sommaren. Det händer så mycket; är så mycket mat och
upplevelse över att grilla. Grillat är rock”n”roll helt enkelt.
Själv åker Christian Hellberg på semester till Egypten med flickvännen över nyårsafton.

– Det ska bli så enormt skönt. Normalt sett när vi åker på semester brukar jag alltid ha något gästspel inplanerat, vilket min flickvän inte alltid tycker är superkul. Den här gången blir det bara semester och ingen matlagning.

Christian Hellberg gjorde två olika nyårsmenyer - en för den tjockare plånboken och en lite billigare. Recepten till den billigare menyn på ca 100 kr per kuvert presenteras här på uppslaget. Den mer exklusiva menyn, för ca 250 kr per kuvert återfinns på SvD:s hemsida.
Christians bästa tips för att lyckas med nyårsmenyerna:

– Köp gärna hem råvarorna 2-3 dagar innan festen.

– Laga såsen några dagar innan själva festen, den blir bara godare om den får stå ett tag i kylen innan den serveras.

– Drick äkta champagne till om du har råd med det.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X