Nobelföreläsning blev hyllningsfest

Allt kretsade kring orden - och avsaknaden av dem. Årets Nobelföreläsning i Börssalen blev ett helt unikt evenemang, där poeten Tomas Tranströmer hyllades med musik och diktuppläsning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund räckte fram ett fång blommor under publikens jubel till  Tomas Tranströmer efter akademiens Nobelföreläsning med Tomas Tranströmers texter i gamla börshuset i Gamla Stan i Stockholm.

Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund räckte fram ett fång blommor under publikens jubel till Tomas Tranströmer efter akademiens Nobelföreläsning med Tomas Tranströmers texter i gamla börshuset i Gamla Stan i Stockholm.

Foto: SCANPIX
Annons

Tomas Tranströmer får hjälp av Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund att ta sig in i rullstol i den fullsatta salen. Under hela arrangemanget kommunicerar han med små medel med hustrun Monica, ibland via en gest med den friska vänsterhanden, ibland med en nick.

Stroken 1990 berövade honom en stor del av hans språkliga förmåga, men Tomas Tranströmer har hela tiden haft tillgång till ett annat uttrycksmedel. När orden inte har funnits till hands har musiken fungerat som omedelbart kommunikationsmedel. Därför var det självklart att årets mycket ovanliga Nobelföreläsning skulle få en stark musikalisk prägel.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons