Nobben för avelsplan: "Drastiskt steg"

En avelsplan om bondkatter har väckt starka känslor bland kattvänner. Nu dras godkännandet från Jordbruksverket tillbaka. Arkivbild.
En avelsplan om bondkatter har väckt starka känslor bland kattvänner. Nu dras godkännandet från Jordbruksverket tillbaka. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Ett nytt avelsprogram för bondkatter har väckt ilska och protester bland svenska kattvänner. Nu drar Jordbruksverket tillbaka sitt godkännande av planen.

– Vi anser inte att den är förenlig med våra djurskyddsregler, säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Under strecket
Marielle Theander Olsson / TT
Publicerad
Annons

Avelsprogrammet från den nybildade föreningen Lantrasföreningen Bondkatten anser att svensk bondkatt är en egen ras, en svensk lantras. Planen, som först godkändes i december 2020, går bland annat ut på att fertila katter ska röra sig fritt.

Men efter stora protester från ett 70-tal djurskyddsorganisationer och en ytterligare granskning har Jordbruksverket ändrat sig. Myndigheten anser att avelsprogrammet inte är tillräckligt tydligt med hur man ska förhindra oplanerad förökning av katter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons