Nobbad regissör gör succé

regidebut Jens Jonsson, aktuell med tv-serien God morgon alla barn, beskrivs ofta som nästa stora hopp inom svensk film. Hans kortfilmer prisas ständigt på filmfestivaler. Ändå får hans långfilmsidéer alltid nobben hos Svenska filminstitutet. - Man måste börja prata om konstnärlig höjd i det här sammanhanget, säger Jens Jonsson till SvD.

Under strecket
Publicerad
Annons

- Jag har alltid tyckt att det varit intressant att skapa ett eget universum, med hjälp av ljud och musik, skådespeleri och tonläge. För mig är det väldigt mycket vad film handlar om. Och att det finns en tydlig blick på världen och på hur människor förhåller sig till varandra.
Jens Jonsson föreslår ett udda kafé på Rådmansgatan som mötesplats. Mest för att det ”inte är så mycket barnvagnar där”, men det känns passande att stället har lite Twin Peaks-känsla med en inspelad brasa i guldram på väggen, sammetsdraperier och zebraskinn på golvet. Tv-serien God morgon alla barn som han regisserat har ju jämförts med just David Lynch-serien tack vare sin absurda och lätt surrealistiska ton.
Jens Jonsson, född 1974, menar att det är ofrånkomligt att den populärkultur som man vuxit upp med avspeglas i det man gör.

– Många recensenter har refererat till en målning som heter Är du lönsam lille vän? Varken jag eller fotografen Askil Vik Erlandsen hade sett den tidigare. Men jag är ju uppvuxen med allt det där,
Dirty dancing och Norén och Twin Peaks och Robert Altman-filmer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons