Annons

Noa: Pandemin slår hårt mot utsatta områden

I en ny rapport varnar polisens Nationella operativa avdelning för att ekonomiska följder av coronapandemin kan vara ett utmärkt tillfälle för kriminella aktörer att dra nytta av. Särskilt oroande är situationen i så kallade utsatta områden, menar Noa-chefen Linda H Staaf. Arkivbild.
I en ny rapport varnar polisens Nationella operativa avdelning för att ekonomiska följder av coronapandemin kan vara ett utmärkt tillfälle för kriminella aktörer att dra nytta av. Särskilt oroande är situationen i så kallade utsatta områden, menar Noa-chefen Linda H Staaf. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brottsligheten har ännu inte påverkats nämnvärt av coronapandemin. Däremot varnar polisen i en ny rapport för hur ett utdraget virusförlopp kan slå hårt mot landets utsatta områden.

– Vi riskerar att inte räcka till, säger Linda H Staaf på Noa.

Under strecket
Robin Salomonsson / TT
Publicerad

I rapporten, som polisens Nationella operativa avdelning (Noa) ligger bakom, finns två framtidsscenarion. Ett lindrigare virusförlopp, där restriktioner stegvis lättas under hösten, och ett utdraget, där restriktioner för att hindra smittspridning lättas först vintern 2021/2022.

Det är det senare scenariot som riskerar att få stora konsekvenser för socialt utsatta områden runtom i landet – inte minst på grund av de ekonomiska följder dessa kan medföra.

Annons
Annons
Annons