Annons

Jurist: Nazistmålet kan ändra rättspraxis

Åtalet om nazistdemonstrationen i Göteborg 2017 kan bli avgörande för framtida rättsfall, enligt människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Domstolen ska ta ställning till om vissa handlingar och föremål, som var för sig inte är olagliga, tillsammans kan utgöra hets mot folkgrupp.

Under strecket
Jonas Dagson / TT
Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna Jonas Martinsson (tv) och Viktor Törneke (th) inför starten av rättegången mot 15 män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som deltog i en nazistdemonstration i Göteborg 2017.

Foto: Adam Ihse/TT

Kö in till Göteborgs tingsrätts säkerhetskontroll inför dagens förhandling mot NMR-anhängare åtalade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp.

Foto: Adam Ihse/TT

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsens (NMR) konfronteras av kravallpoliser vid demonstrationen utanför Bokmässan i Göteborg 2017.

Foto: Adam Ihse/TT

Totalt 16 män, flera med ledande ställning inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR), står åtalade för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Bokmässan i Göteborg för två år sedan.

Tolv av de åtalade fanns på plats i Göteborgs tingsrätt när rättegången inleddes på tisdagen. Tre deltog i rättegången via videolänk från andra platser i landet. En av de åtalade har polisen inte kunnat hitta.

Annons
Annons
Annons