Annons

NKS-politiker låtsades att det fanns konkurrens

Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Tomas Oneborg

Mörkläggning, elitism och in i det sista oklart om vilken vård som ska finnas på Nya Karolinska i Solna. NKS-projektet kapades också av externa konsulter med egna intressen att driva fram en OPS-lösning för megasjukhuset.

Det är några slutsatser i den andra forskningsrapporten om Nya Karolinska.

Under strecket
Publicerad

Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Foto: Score.su.seBild 1 av 1

Stockholms universitet fick våren 2017 uppdraget att granska det rekorddyra sjukhusprojektet NKS efter alla avslöjanden som framför allt SvD har gjort sedan våren 2015.

Den första rapporten blev klar i februari i fjol och på fredagen kom den andra delrapporten i forskningsuppdraget. Den handlar om perioden 2008 till 2012 då alla avgörande beslut fattades om NKS.

Rapporten som till stor del bekräftar hur misslyckad upphandlingen blev, vilket SvD visat under den flera år långa NKS-granskningen, pekar på flera viktiga nyckelförklaringar.

– Man skapade en särorganisation, en NKS-förvaltning, där man medvetet utestängde alla motsträviga och kritiska intressen. Många politiker hölls utanför liksom hälso- och sjukvårdsförvaltningen som tappade kontrollen över det nya sjukhusets roll i ett regionalt sammanhang, säger rapportförfattaren Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Dessutom ville man stänga ute Karolinska sjukhuset så att inte professionen där kunde bestämma hur verksamheten skulle organiseras på det framtida sjukhuset.

Annons
Annons

Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Foto: Score.su.seBild 1 av 1

Genom att vänta in i det längsta med beslut om vad NKS ska innehålla uppstod en rad konflikter med de övriga sjukhusen i Stockholmsområdet. De visste inte vilken vård de ska ta över från Karolinska och kunde därför inte planera sin verksamhet.

Att utbyggnaderna på de övriga sjukhusen är flera år försenade skapar många av dagens problem i Stockholmsjukvården.

En viktig del i NKS-projektet är finansiering med Offentlig privat samverkan (OPS). Enligt rapporten läggs mycket fotarbete från vissa politiker och NKS-förvaltningen på att legitimera den lösningen. Man mixtrar och låtsas som det finns konkurrens. Man släpper också in externa konsulter som PWC och Ernst & Young som hade egna kommersiella intressen för en OPS-finansiering, vilket SvD tidigare avslöjat.

Rapporten visar även att sekretessen och mörkläggningen var omfattande och insynen minimal. Därför var det länge bara ett fåtal inom landstinget som kände till att det endast fanns ett anbud. Men Skanska visste förstås.

– NKS-förvaltningen låtsades som det fanns andra anbud. Man tog fram ett skugganbud och förhandlade med Skanska för att få ner priset. Utåt försökte man få det att framstå som att det fanns konkurrens. Och medierna visste inget annat förrän SvDs artiklar, säger Göran Sundström.

Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.
Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Foto: Score.su.se
Annons
Annons

I flera utredningar och även från den egna Allians-regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen avråder man bestämt från att skriva under ett OPS-kontrakt med SHP som ägs av Skanska och brittiska Innisfree. Alliansstyret i Stockholmslandstinget struntade dessutom i sitt eget beslut att det skulle finnas minst 3-5 anbud för att man skulle gå vidare med en OPS-lösning.

Kom det bara in ett anbud, vilket det alltså gjorde, skulle upphandlingen avbrytas.

Borde det dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) aldrig skrivit på kontraktet?

– Vi har inte tagit upp frågan på det viset. Däremot kan man konstatera att NKS-förvaltningen gjorde allt för att övertyga beslutsfattarna om att det rådde konkurrens trots att det bara fanns ett anbud. Dessutom var det väldigt svårt att backa ur processen 2009 och börja om från början igen. Även Skanska låg på hårt. De visste ju också att det var svårt för landstinget att dra sig ur projektet i ett så sent läge, säger Göran Sundström.

Efter 2012 avskaffades NKS-förvaltningen och Karolinska fick kontroll över planeringen av NKS som efter alla misstag blir världens dyraste sjukhus.

Efter reklamen visas:
Socialministern: Viktigt att reda ut hur det gick till med NKS
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons