Josefin de Gregorio:Njutningsfullt ätande inget för poeter

Dikten tjänar ögat, örat och känseln, men smaksinnet lyser med sin frånvaro. I en ny bok söker Niklas Schiöler lyriska skildringar av matupplevelser och finner att ätandet främst förknippas med skam, skuld, politik och död.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Äter poeter?, frågar sig Niklas Schiöler i sin nya bok med det fyndiga namnet Poäter. Om mat och poesi (Carlsson, 287 s). Och ja, det gör de ju, även om en del av dem är betänkligt smala. Skriver de om mat, då? Vem kan på stående fot räkna upp fem matdikter? Många tänker säkert på William Carlos Williams ”This is just to say”, den om snyltaren som äter upp sin älskades plommon (”they were delicious / so sweet / and so cold”). Men sedan? Det krävs viss betänketid.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons