Recension

GånglåtNjutbart om relationer som svider och värker

Foto: Anna Rex

Den kända sångerskan Sonia återvänder till sitt barndomshem i Jämtland i Elin Olofssons tredje roman. Men inte ens en stjärna som hon kan komma tillbaka till Gärningsberg utan att behöva vända ut och in på sina känslor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Redan i sin debutroman "Då tänker jag på Sigrid", lyckades Elin Olofsson med några få formuleringar få mig fast där på gårdsplanen i Gärningsberg. Den enkla förklaringen är att hon snärjde mig med hemtamt isande fjällvindar, lämlar som tar skydd i fjolårsgräset och blånande barrskogar. Visst är det en del av sanningen, men det är sättet som Elin Olofsson skildrar människor och deras relationer på som kilade ner mig i det regnblöta gruset. Hon kommer dem så inpå livet, gnuggar bort allt utanpåverk och alla illusioner. Känslan är densamma som när man går på badhuset och blir lycklig av att se alla nakna kroppar som inte på något sätt påminner om reklamaffischernas.

”Gånglåt” är Elin Olofssons tredje roman, och också tredje gången hon är tillbaka i den lilla byn, som är en ordlek med hennes eget Offerdal några mil nordväst om Östersund. Att komma hem ska vara en schlager, men inte ens den framgångsrika sångerskan Sonia "Salida" Sallström lyckas återvända till Gärningsberg i ett konfettiregn.

Annons
Annons
Annons