Njutbar ritt med da Vinci

Under strecket
Publicerad
Annons

Michèle Desbordes
En begäran
(La Demande)
Övers: Pontus Grate
101 s. Elisabeth Grate Bokförlag. CA 218:-

Elisabeth Grate Bokförlag fortsätter sitt oförtrutna arbete med att introducera franskspråkig kvalitetslitteratur för svensk publik. En av höstens böcker är kortromanen En begäran, en poetisk berättelse från 1500-talets början. Den låter oss följa en en berömd renässansmålare utan namn men med Leonardo da Vincis alla kännetecken på hans 73 dagar långa resa på hästrygg från Milano till Loiredalen, dit han blivit inbjuden av den franske kungen.
Där, på ett mindre slott, slår han sig ner för att teckna. Hans enda sällskap förutom de medföljande eleverna är en tjänarinna av obestämbar ålder. Mellan dem växer en sällsam kärlekshistoria på det inre planet fram, blickar och minimala gester får säga det mesta.
Michèle Desbordes låter oss följa årstidernas växlingar i det landskap som är hennes barndoms, vi får bevittna målarens arbete, tjänarinnans dagliga slit, hennes omsorg om den debile sonen, det
gradvisa förfallet hos kropparna, men ingenting av det man vanligen förknippar med ett dramatiskt skeende inträffar. Ändå växer spänningen oupphörligt: när kommer målare och tjänarinna att bryta tystnaden, att nå fram till varandra i ett uttalat samförstånd? Att det kommer att hända framgår inte minst av bokens titel. Någon av dem kommer att formulera en begäran. Att denna begäran när tiden väl är inne visar sig rymma en gåva är överraskningsmomentet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons