Annons

Njutbar Ivanhoe i pocket

Under strecket
Publicerad

Walter Scott
Ivanhoe
Bearbetad av Lars Welinder
Corona Förlag CA 49:-

Walter Scott, den historiska romanens skapare, publicerade sin riddarroman Ivanhoe 1820 och den kommer fortfarande ut i nya upplagor. Här i Sverige har den blivit bearbetad, nyöversatt, återberättad och är sedan länge lanserad som ungdomsbok.
Boken lever på att Scott är en enastående berättare och miljömålare. Han skildrar en tid av förändring, ett 1100-tal, där normander ännu strider mot saxare, en grogrund för häftiga äventyr, granna torneringar och skogsromantik i merry old England.
Vid närmare granskning har det visat sig att fakta inte stämmer: inte var Richard Lejonhjärta någon engelsk folkhjälte, inte försonades normander och saxare redan vid den här tiden etc. Men Scotts styrka är, att han verkligen lyckas skapa en hållbar illusion av en medeltid, vars lockelse aldrig släpper. Romanen står sig tiderna igenom
Men i vilken form finns den bevarad? Scott skrev inte bara historia som äventyr utan förankrade den i en levande,
detaljerat beskriven miljö. Den ursprungliga ”Ivanhoe” är en så tjock bok att ingen vågar ge ut den längre. Men det gäller att se upp, så att inte de nya upplagorna blir så avskalade att must och märg försvinner.

Annons
Annons
Annons