Annons
X
Annons
X

Nio vassa i charmiga Valletta

Maltas 450-årsjubilerande huvudstad Valletta har utnämnts till ett av årets resmål. Under en långhelg i den barocka, Medelhavsmättade mini-metropolen är det lätt att förstå varför.

Allt fler lockas till charmiga Valletta.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 2

Casa Ellul byggdes på början av 1800-talet.

Foto: Casa Ellul Bild 2 av 2

Bild 1 av 9

[object Object]
Allt fler lockas till charmiga Valletta. Foto: Mauro Rongione

Romantiskt boutiqueboende innanför stadsmuren

Casa Ellul byggdes på början av 1800-talet. Foto: Casa Ellul

**Det har alltid **varit svårt att hitta hotell innanför Vallettas stadsmurar. Men nu poppar personliga boutiquehotell plötsligt upp – inte minst inför 2018 när Valletta blir europeisk kulturhuvudstad. Casa Ellul, ett stenkast från den nyrenoverade Manoelteatern, är ett typiskt sådant; byggt under första halvan av 1800-talet och nyligen försiktigt restaurerat känns Casa Ellul klassiskt romantiskt och stramt 1950-talsmodernt i ett och samma andetag. Hotellet är fortfarande i familjen Elluls ägo, numera under ledning av bröderna Matthew och Andrew. Casa Ellul har åtta individuellt inredda sviter i olika storlekar, varav de tre översta har egen takterrass. Härifrån har man ett praktfullt panorama över hela den vackra och världsarvsskyddade staden.

**Adress: **Old Theatre Street 81, casaellul.com

Annons
X
Annons
X

Ljuva Barakka Gardens.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Elegant oas med 1500-talsanor

[object Object]
Ljuva Barakka Gardens. Foto: Mauro Rongione

Barrakka Gardens skapades av korsriddarna under 1500-talet som en oas för vila och kontemplation. Känslan finns kvar än idag i de eleganta trädgårdarna; vilsamma soffor under pampiga kolonner, sympatiska utekaféer, höga palmer, färgstarka blomsterarrangemang och utsikt över hela hamnen. För den som söker boom-boom rekommenderas ett besök på den nedre terrassen exakt klockan tolv, då ett koppel kanoner fyrar av både rök och salut långt ut över den sköna grannstaden Vittoriosa. Ett arv från britterna under krigstid när de sköt av hederssalvor för gästande fartyg.

**Adress: **Triq Sant' Orsla, visitmalta.com

Annons
X
Annons
X

Den splittrade maltesiska identiteten har fångats på Café Cordina.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Brittiskt te och kvickt italienskt kaffe

[object Object]
Den splittrade maltesiska identiteten har fångats på Café Cordina. Foto: Mauro Rongione

**Vackra terum i **barockstil och väldiga takkronor av Muranoglas fångar in känslan på Vallettas mest populära och skönaste samlingsplats. Kafét har funnits i byggnaden sedan tidigt 1800-tal, men det var 1944 som sicilianaren Cesare Cordina öppnade sitt Café Cordina. Dagens ägare, barnbarnet Linda, berättar om den lite splittrade maltesiska identiteten som fångas här på Cordina. En lyckad fusion av evighetslånga brittiska teceremonier och kvicka italienska kafferitualer, brittisk pudding och siciliansk cannoli.

**Adress: **Republic Street 244,cafecordina.com

Annons
X
Annons
X

Vallettas Grand Harbour, med sina färgglada skutor, är värt ett besök.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 4 av 9

Hamnen dit alla vattenvägar leder

[object Object]
Vallettas Grand Harbour, med sina färgglada skutor, är värt ett besök. Foto: Mauro Rongione

**Söta små taxibåtar, **flinka färjor och gäspande jätteyachter med hemligt frostade fönster; alla vattenvägar tycks leda till Vallettas Grand Harbour, Il-Port il-Kbir. Dessutom tar den delvis nyrenoverade hamnen årligen emot över en halv miljon kryssningsresenärer. Ta en färgglad taxibåt i trä, den gondolliknande dghajsa, från denna naturliga djupvattenhamnen över till The Three Cities – Vittoriosa, Senglea och Cospicua – och häpna över att lilla Malta är en sådan storslagen sjöfararnation. Gör ett strandhugg i Vittoriosa, staden som korsriddarna flyttade till år 1530, ta plats på restaurang Don Bertos skuggiga terrass och beställa in en skaldjurspasta med sting.

Annons
X
Annons
X

Phoenican Hotel är känt för sitt afternoon tea.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 5 av 9

Afternoon tea med kunglig glans

[object Object]
Phoenican Hotel är känt för sitt afternoon tea. Foto: Mauro Rongione

Britterna regerade över Malta i mer än 150 år; från det att Lord Nelson skickade ut fransmännen år 1800 ända fram till 1964. Två år efter andra världskriget invigdes äntligen** Phoenician Hotel** – en art décopärla från 1939 som fick gå i väntans tider under vinande världskrig. Många engelska officerare blev kvar på ön där de byggde vackra kolonialhus, andra checkade in på Phoenician och frotterade sig med filmstjärnor och kungligheter. Sedan dess lever den dagliga afternoon tea-traditionen kvar här mitt i Medelhavet. Klassiska snittar, sandwichar och givetvis scones med clotted cream intas under ljusa valv mellan klockan tre och fem. Allt ackompanjerat av skönaste pianoklink. Missa inte den dignande örtträdgården på baksidan där den italienske kökschefen samlar rekvisita till kvällens kulinariska föreställning.

**Adress: **The Mall, Floriana, phoenicianmalta.com

Annons
X
Annons
X

Längs Republic Street finner du många bra små butiker med vackra smycken.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 6 av 9

Silversmycken av tunnaste silvertråd

[object Object]
Längs Republic Street finner du många bra små butiker med vackra smycken. Foto: Mauro Rongione

Fint arbetade silversmycken är stort i Valletta. Handtillverkade av den tunnaste silvertråd har dessa så kallade filigranarbeten en lång historia på ön. Några framsynta läkare inom Johanniterorden upptäckte att instrument av silver hade en antiseptisk effekt. Trenden spreds till öns hantverkare som började tillverka smycken av silver. Malteserkorset är fortfarande en av de starkaste symbolerna för Malta. Verkstäder och butiker som säljer flinka filigranarbeten i silver hittas på de stora shoppingstråken Republic Street och Merchant Street, en av de bästa är **Artisan Centre **som också har ett stort utbud av glas, andra silverarbeten samt den dörrknackare som är så typisk för Valletta.

**Adress: **Republic Street 288, tel +356 2122 1563

Annons
X
Annons
X

Strait Street har fått en renässans.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 7 av 9

Charmig gata med hög kvällspuls

[object Object]
Strait Street har fått en renässans. Foto: Mauro Rongione

**Efter att ha **varit rena rama Stureplan för dåtidens sjömän förföll Vallettas gränder med alla sina barer, kabaréer och nattklubbar och blev ett bortglömt sömnpiller. Charterresenärer och andra stora turistströmmar fann vad de ville runt de internationella storhotellen i förorter som St Julian och Sliema. Malteserna själva valde också, lite som en parallell till Venedig, att flytta ut från den vackra historiska staden och bo billigare utanför. Men tack vare små personliga vinbarer och mysiga krogar är pulsen tillbaka i den fortifierade staden. Ett resultat som bland annat syns på smala Strait Street som fått en verklig renässans.

Annons
X
Annons
X

Republic Street

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 8 av 9

Ett stycke samtid mitt i 1500-talsbarocken

[object Object]
Republic Street Foto: Mauro Rongione

**Nästa år blir **Malta EU-värd och 2018 europeisk kulturhuvudstad. Landet behövde helt enkelt en arkitektonisk injektion att visa upp för omvärlden – **Parlamentet. **Samtidigt är Valletta en av världens bäst bevarade barockstäder, byggd på 1500-talet av Johanniterriddarna under deras Grandmaster Jean Parisot de la Vallete. 500 år senare har italienaren Renzo Piano skapat en ny bro över vallgraven och stadsporten, men mest iögonfallande är det nya parlamentet mitt på gågatan Republic Street. Resultatet är ett stycke samtid som inte andas minimalism. För att skapa en harmonisk stadssiluett valde Renzo Piano att de 7 000 kalkstenarna från grannön Gozo skulle bli lägre än intilliggande byggnader. Gå förbi just när mörkret faller och den sandtonade stenen värmer den redan Medelhavsheta luften; det känns som att gå rakt in i ett stycke Cinema Paradiso. Och just den känslan vilar ofta över Valletta: ett Sicilien med slantar.

**Adress: **Republic Street

Annons
X
Annons
X

På Malta och Gozo finns det ett 15-tal officiella vinerier.

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 9 av 9

Maltesiska viner i gamla tegelvalv

[object Object]
På Malta och Gozo finns det ett 15-tal officiella vinerier. Foto: Mauro Rongione

**Krog, men framför **allt vinbar, i 400 år gamla tegelvalv i de vindlande gränderna runt Strait Street. Ägarparet Krista och Krist Fenech Soler har en hel del maltesiska viner på menyn på Trabuxu Wine Bar. På Malta och grannön Gozo finns ett 15-tal officiella vinerier. Leta gärna efter producentnamn som Marsovin, Delicata och Montekristo i allmänhet – och lokala druvor som Girgentina och Gellewza i synnerhet.

**Adress: **Strait Street 2, trabuxu.com.mt

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X