Annons
X
Annons
X
Av SvD
(uppdaterad)

Nio tech-produkter som försvann 2016

Telefoner började brinna och VHS-spelaren somnade sakta in. Här är nio teknikprodukter som lämnade världen under 2016 enligt CNN Tech.

Foto: IBL Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

VHS-spelare

Foto: IBL

Den japanska tillverkaren Funai Electric slutade under 2016 tillverka VHS-spelare. Som mest sålde Funai Electric 15 miljoner videobandspelare på ett år. Men i takt med att dvd- och blu-ray-spelare gjorde sitt intåg sjönk försäljningen. Efterfrågan tycks dock inte helt slut. Under 2016 sålde företaget 750 000 spelare. Tekniken som nu gått i graven lanserades på 60-talet.

Annons
X
Annons
X
Foto: Andrew Zuis/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Samsung Galaxy Note 7

Foto: Andrew Zuis/AP

I oktober stoppade Samsung produktionen av Galaxy Note 7 efter rapporter om att telefonen fattat eld. Det är inte ens tillåtet att ha telefonen med sig på flygplan.

Annons
X
Annons
X
Foto: Marcio Jose Sanchez/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Pebble

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Smartklocketillverkaren Pebble sålde sin mjukvarudel till Fitbit, som bland annat tillverkar bärbar träningsmätningsteknik. Pebble var en av de första tillverkarna av smarta klockor, men nu ser det ut som att bolaget inte kommer att tillverka några fler så kallade wearables, enligt CNN.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Microsofts vd Satya Nadella.

  Foto: Elaine Thompson/AP Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Microsofts app Sunrise

  Microsofts vd Satya Nadella.
  Microsofts vd Satya Nadella. Foto: Elaine Thompson/AP

  I oktober 2015 köpte Microsoft kalenderappen Sunrise. Men mindre än ett år senare stängde mjukvarujätten appen och låter dess funktioner ingå i e-mailtjänsten Outlook.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Timur Emek/AP Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Facebooks app Paper

  Foto: Timur Emek/AP

  I oktober 2014 lanserade Facebook appen Paper, som bland annat hade en instant article-funktion som gjorde att användare enkelt kunde ladda ner artiklar direkt till sina smarta telefoner.

  Men de lyckades aldrig få någon lojal användargrupp och stängde appen den 29 juli.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Apple Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Apples fristående skärmar

  Foto: Apple

  I somras slutade Apple tillverka Thunderbolt-skärmar, som var företagets sista skärm utan inbyggd dator. Många grafiska designer och spelare gillade den stora skärmen, men när den gick i graven hade den inte uppdaterats sedan 2011.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Wikipedia Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  Google Picasa

  Foto: Wikipedia

  I mars lade Google ner Picasa, sin tjänst för att dela och lagra bilder. I stället lanserades Google Photos, som enligt CNN är en bättre produkt.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Eugene Hoshiko/AP Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  Vine

  Foto: Eugene Hoshiko/AP

  I oktober meddelade Twitter att Vine, en app för korta videoklipp, stängs ner. En ny version, Vine Camera, kommer att lanseras, den saknar dock funktioner som inbyggd chatt samt möjligheten att kommentera och gilla.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Det finns inget 3,5-millimetersuttag i Iphone 7.

  Foto: Carl Bredberg Bild 1 av 1

  Bild 9 av 9

  Hörlursuttag i Iphone

  Det finns inget 3,5-millimetersuttag i Iphone 7.
  Det finns inget 3,5-millimetersuttag i Iphone 7. Foto: Carl Bredberg

  Visserligen inte en produkt, men en detalj som fått stor uppmärksamhet. I september lanserades Iphone 7 – utan hörlursuttag. Enligt CNN är det ett försök från Apples sida att få hörlursutvecklingen att ta ett skutt framåt mot trådlösa hörlurar. “Om några få år kommer vi troligen att se tillbaka på den här tiden och tänka på hur konstigt det var att vi gick omkring med sladdar dinglande ur öronen”, skriver CNN Tech.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X