Annons
X
Annons
X

Nio goda skäl att besöka Rom

Det är fyndläge på resor nu – varför inte passa på att besöka ljuvliga Rom? SvD Resor guidar dig till den bästa tryffelpastan, godaste kaffet och alla gömda shoppingfavoriter i den eviga staden.

Ingen kan sin pasta som italienarna.

Foto: Maurio Rongione Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Ingen kan sin pasta som italienarna.

Ingen kan sin pasta som italienarna. Foto: Maurio Rongione

Händerna i pastan!

I charmiga Trastevere orsakar krögaren Iviano Piras köer långt ut på kullerstensgatan för sin tryffelpasta. Ryktena har uppenbarligen färdats långt om hur den ständigt leende kocken från Sardinien lyckas skapa kulinariska konstverk av några få råvaror. Gästerna – studenter, förälskade, affärsmän, japanska flickor – alla tycks falla pladask för menyn som inte sällan har just tryffeln i centrum.

– Så fort säsongens tryffel anländer blir folk som tokiga. Och att få fettuccinen sådär krämig är enkelt – jag smälter smöret långsamt och blandar med osaltat mineralvatten. Sedan häller jag över riven parmesan, avslöjar Iviano Piras.

När tallriken nästan är tom vill man göra som krogen heter: Stoppa händerna i pastan för att fånga upp de sista smakerna.

Vad: Osteria Le Mani Pasta

Adress: Via dei Genovesi 37

www.lemaniinpasta.com

Annons
X
Annons
X

Läget, kaffet, stämningen – Sant’ Eustachio har allt!

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Läget, kaffet, stämningen – Sant’ Eustachio har allt!

Läget, kaffet, stämningen – Sant’ Eustachio har allt! Foto: Mauro Rongione

Hemlig cappucino

Romarnas bensin i blodet intas bäst på Sant’ Eustachio, en härligt stram kaffebar invigd 1938. Här direktimporteras bönorna från bland annat Brasilien för att sedan rostas till gudabenådade korsningar mellan smakstark arabica och bildskön robusta. Läget bakom Pantheon vid det pyttelilla torget med samma namn som baren är extra bonus. Beställ en cappuccino och ta del av Sant’ Eustachios hemliga tolkning som baristan gör en smula undanskymt bakom bardiskens höga glasmonter.

Vad: Sant’ Eustachio

Adress: Piazza Sant’Eustachio 82

www.santeustachioilcaffe.it

Annons
X
Annons
X

Bar del Fico

Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Bar del Fico

Bar del Fico Foto: Mauro Rongione

Fikonbar i virrvaret

Det gamla gettot, mellan krimskramsförsäljarnas och spågummornas Piazza Navona och floden Tevere, är ett enda vackert virrvarr av hantverkare, antikaffärer och små trattorior med knappt märkbara namn på dörren. Fikonbaren vid det sympatiska torget Piazza del Fico serverar utmärkta aperitivi i en behagligt bohemisk miljö som andas lika mycket bric-a-brac som fransk bistro. Ett vattenhål för folket i kvarteret, men okänt för många andra – av den enkla anledningen att det är när omöjligt att hitta hit genom gränderna en andra gång. Runt torget ligger också några lyxiga små B&B:s värda att kolla upp.

Vad: Bar del Fico

Adress: Via della Pace 34/35

www.bardelfico.com

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Parfymbaren Olfattario.

  Foto: Maurio Rongione Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Parfymbaren Olfattario.

  Parfymbaren Olfattario. Foto: Maurio Rongione

  Ett glas parfym, tack!

  Renata De Rossi och Giovanni Gaidano öppnade sin första parfymbar i Turin, ett doftuniversum inspirerat av eleganta vinbarer. Idén är densamma i deras Rom-bar Olfattorio, inte långt ifrån Piazza del Popolo. Således slår man sig ner på en hög barstol vid den långsmala disken och låter bartendern servera dofter ur champagneglas från exklusiva märken som Les Parfums de Rosine, L’Artisan Parfumeur och Diptyque.

  Vad: Olfattario

  Adress: Via di Ripetta 34

  www.olfattorio.it

  Annons
  X
  Annons
  X

  Sophia Loren och Cate Blanchett är några av stjärnorna som burit Percossi Papis smycken.

  Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Sophia Loren och Cate Blanchett är några av stjärnorna som burit Percossi Papis smycken.

  Sophia Loren och Cate Blanchett är några av stjärnorna som burit Percossi Papis smycken. Foto: Mauro Rongione

  Smycken med passion

  Smyckesdesignern Diego Percossi Papis kombinerade ateljé och butik är – bokstavligen – en av Roms gömda pärlor. Här skapas suggestiva smycken som burits av skådespelare som Sophia Loren och Cate Blanchett. Papi hade även ett finger med i spelet när ”Elizabeth: The Golden Age” vann en Oscar för bästa kostym, och när Naomi Campbell dök upp på Gianni Versaces begravning bar hon örhängen och halsband signerade Papi.

  I den lilla studion nära Pantheon sitter han varje morgon och fångar stadens färger, reflekterade av det speciella ljus som är just Rom – en cocktail av tusenåriga gatstenar och ockrafärgade exteriörer. – Vi är alla resultatet av vår bakgrund. Min är klassisk. Jag har studerat grekiska och latin och jag lever i centrala Rom som är färgat av barocken, det högsta uttrycket för passion, säger Papi.

  Just motiven från barockens skulpturer – delfinerna, drakarna och ormarna – återkommer ständigt i Papis kollektioner.

  Vad: Percossi Papi

  Adress: Via Sant’ Eustachio 16

  www.percossipapi.com

  Annons
  X
  Annons
  X

  Vintagemode i utmärkt skick hittar du på Vintage Avenue.

  Foto: Vintage Avenue Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Vintagemode i utmärkt skick hittar du på Vintage Avenue.

  Vintagemode i utmärkt skick hittar du på Vintage Avenue. Foto: Vintage Avenue

  Finfina andrahandsfynd

  Lämna lämmeltåget av shoppingbesatta på Via del Corso och sök dig in på bakgatorna mot blomstertorget Campo dei Fiori. På Via dei Chiavari finns plats för både personliga budgethotell och förnämliga butiker, såsom Vintage Avenue där det råder finfint fyndläge för den som söker vintagemode i utmärkt skick. En del kläder tycks helt oanvända och hämtade från äldre kollektioner. Undertecknad hittade själv en ny mollskinnsjacka från Aspesi för 80 euro. Även mycket engelskt och stort utbud av läder.

  Vad: Vintage Avenue

  Adress: Via dei Chiavari 31

  Annons
  X
  Annons
  X

  På Pasticceria De Bellis serveras utsökta bakverk.

  Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  På Pasticceria De Bellis serveras utsökta bakverk.

  På Pasticceria De Bellis serveras utsökta bakverk. Foto: Mauro Rongione

  Laboratorium för sötsaker

  Passande nog ligger matkreatören och konditorn Andrea De Bellis butik just på Paradistorget. Det är här han skapar små skulpturer av sötsaker till tårtor och bakelser. Andrea har en gedigen bakgrund som bagare och konditor, och efter att ha jobbat med spanska mästare som Paco Torreblanca, Ferran Adrià och bröderna Roca har han rest och smakat sig runt i Frankrike och hemlandet. För Andrea är De Bellis lika mycket laboratorium som butik, så hänger du kvar tillräckligt länge är det inte omöjligt att du får agera frivillig försökskanin och smaka hans magiska millefoglie.

  Vad: Pasticceria De Bellis

  Adress: Piazza del Paradiso 56/57

  www.pasticceriadebellis.it

  Annons
  X
  Annons
  X

  På Re(f)use kan du vintagefynda.

  Foto: Mauro Rongione Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  På Re(f)use kan du vintagefynda.

  På Re(f)use kan du vintagefynda. Foto: Mauro Rongione

  Återanvänd Fendi-design

  Ilaria Venturini Fendi är yngsta dotter i den stora Fendifamiljen. Mamma Anna var modehusets väskdesigner, men Ilaria valde en annan väg när Fendi köptes upp av lyxgruppen LVMH och flyttade i stället ut på Lazios landsbygd där hon grundade ett ekologiskt lantbruk. Intresset för det småskaliga lockade henne senare tillbaka till Rom där hon grundade projektet Carmina Campus i vilket butiken Re(f)use ingår. Här kan man bland annat köpa Ilarias egendesignade väskor, accessoarer, möbler och designprylar. Allt tillverkat av återvunnet material.

  Vad: Re(f)use

  Adress: Via Fontanella Borghese 40

  www.carminacampus.org

  Annons
  X
  Annons
  X

  Ljuvliga specerier på Antica Caciara.

  Foto: Maurio Rongione Bild 1 av 1

  Bild 9 av 9

  Ljuvliga specerier på Antica Caciara.

  Ljuvliga specerier på Antica Caciara. Foto: Maurio Rongione

  Anrika specerier på Antica Caciara

  Via Natale del Grande är Roms okrönta matgata och rena julafton för den som älskar att fylla resväskan med matnyttigheter. Några meter in på korsande Via San Francesco a Ripa ligger en av stans äldsta, och bästa, speceributiker; Antica Caciara. I ett drygt sekel har man försett grannskapet med ett förnämligt urval av dagsfärsk ricottaost, burrata från Apulien och härligt fet lardo från den djupa Aostadalen. Även fint utbud av italienska viner. Den som vill skapa en komplett picknickkorg, eller ha middag på hotellrummet, går sedan ner till Piazza San Cosimato och fyller på med lite grönt från den livliga marknaden.

  Vad: Antica Caciara

  Adress: Via San Francesco a Ripa 140

  www.anticacaciara.it

  Vill du läsa fler liknande artiklar? Följ SvD Perfect Guide på Facebook!

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X