Annons

Nio av tio taxibilar kör för fort

Taxi i Stockholm och Göteborg körde för fort på 80-väg i nio fall av tio i en granskning som gjorts av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i samarbete med flera myndigheter. Arkivbild.
Taxi i Stockholm och Göteborg körde för fort på 80-väg i nio fall av tio i en granskning som gjorts av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i samarbete med flera myndigheter. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Taxibilar fortsätter att överskrida fartgränserna, trots flera års debatt. Fler än nio av tio kör för fort på 80-väg, enligt en ny studie.

– Många taxiförare tänker nog mest på att köra in pengar, säger Göran Bolinder, kommissarie på trafikpolisen.

Under strecket
Micke Larsson / TT
Publicerad

Studien gjordes under april–juni på E4:an mellan Stockholm och Arlanda och på riksväg 40 mellan Göteborg och Landvetter. Vid den granskade 80-sträckan på E4:an var taxibilarnas medelhastighet 97 kilometer i timmen.

Trots att polisen på senare år haft särskilda samtal med de stora taxibolagen i både Stockholm och Göteborg, har inte mycket hänt. Resultatet blev ungefär detsamma som i en motsvarande studie 2017. Om yrkestrafiken kör fort, bidrar den till att dra upp hastigheten i allmänhet på vägarna.

Annons
Annons
Annons