Annons
X
Annons
X

Nio av tio saknar id-handling

Regeringen ökar trycket för att utvisa fler från Sverige. Samtidigt saknar nio av tio som söker asyl en godkänd id-handling, visar ny statistik från Migrationsverket. Ettåriga Sandras familj, som SvD har följt under ett år, riskerar när som helst att splittras.

Sabina med dottern Sandra och pappa Salam.
Sabina med dottern Sandra och pappa Salam. Foto: YVONNE ÅSELL

Tre är det magiska talet. Siffran som stänger dörren till det svenska samhället. I en etta i södra Ljusne utanför Söderhamn bjuder Sabina Quliyiva och Salam Mohamed Ali på kycklingklubbor och illgrön rysk läsk medan ettåriga Sandra är överallt på en och samma gång. Båda hennes föräldrar har fått tre avslag, ända upp i Migrationsöverdomstolen. Nu ska mamma och Sandra till Azerbajdzjan, pappa till Iran.

– Vi trivs jättebra i nya lägenheten, men jag är rädd för polisen. Jag vaknar när det kommer bilar, lyssnar efter ljud vid dörren. Kanske är det polisen som kommer för oss, säger Sabina Quliyiva.

För ett år sedan träffade vi henne och dottern. De bodde då med andra asylsökande, medan Sandras pappa satt i myndigheternas förvar. Familjen återförenades när Sandra var fem månader.

Annons
X

– Hon kände inte mig, det var jättesvårt, säger Salam Mohamed Ali.

Sedan vi sågs sist har familjen rotat sig ännu ett år i Sverige. Sandras föräldrar gör allt för att inte sprida oron och det märks att Sandra är trygg och social. Favoritlekarna går ut på att låtsas tala i telefon och att klappa händerna.

Efter det tredje avslaget får de inte jobba eller studera. Salam Mohamed Ali arbetade tidigare som skogsarbetare, och har faktiskt träffat migrationsminister Tobias Billström (M) som besökte skogen.

– Han var trevlig. Men cheferna sade till oss att vi inte fick prata om våra ärenden, säger han.

Nu har samma minister och regeringen gett Migrationsverket och polisen i uppdrag att tvångsutvisa betydligt fler i år.Familjen i Ljusne är tre möjliga pinnar i statistiken, tillsammans med runt 7 000 andra som är registrerade hos polisen för att utvisas och som lever öppet.

Familjen hoppas på ett mirakel. Salam Mohamed Ali hävdar att han riskerar ett långt fängelsestraff och piskrapp i Iran för alkoholsmuggling. Och Sabina menar att hennes konservativa släkt aldrig skulle acceptera att hon kom tillbaka med ett barn, ogift. Därför vill de stanna i landet där dottern är född, och skapa ett liv.

– Målet är att öppna en restaurang. Sabina lagar jättegod mat och jag har jobbat i branschen och har lite koll, säger Salam Mohamed Ali.

Han har redan skickats till Teheran en gång utan att bli insläppt. När Salam Mohamed Ali kom till Sverige hade han bara en shenasnameh, en iransk handling som svensk polis bedömde vara falsk - och förstörde. Gränspolisen försökte förgäves få Iran att ta emot honom med en kopia på just denna id-handling.

En bromskloss för att utvisa fler är just identifieringen av asylsökande, som är en resurskrävande uppgift för Migrationsverket. Statistik från årsredovisningen som släpps i dag visar att endast tio procent initialt har godkända id-handlingar som godkänds av verket.

Ulrik Åshuvud, processledare för återvändande på Migrationsverket, säger att man nu börjat jobba på ett effektivare sätt med att dela in de som har fått avslag i kategorier, efter svårighetsgrad.

– Vi har en kategorisering nu som ger oss möjlighet att se tydligare vilka möjligheter personen har att lämna landet och på basis av det så jobbar vi med det självmanta återvändandet.

Ulrik Åshuvud understryker att det finns många sätt att lösa id-problem och att det till slut handlar om personer som inte medverkar i processen, trots domstolsbeslut.

– Få får stanna för att id-handlingar saknas, konstaterar han.

Salam Mohamed Ali menar att hans förstörda handling gör att inte heller Azerbajdzjan vill ta emot honom, om sambon skickas dit.

– Sverige säger att man är bäst i världen på barns rättigheter. Hur kan man splittra en familj?

I lägenheterna omkring bor familjer i samma situation. Grannar som en efter en har hämtats av gränspolisen och försvunnit.

– Vi vet inte hur det ska lösa sig, säger Sabina Quliyiva.

Annons
Annons
X

Sabina med dottern Sandra och pappa Salam.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X