Annons
X
Annons
X

Nio av tio lyckas med sitt ränteprutande

Även en ny Sifoundersökning visar att antalet prutare har ökat. I dag prutar 1,9 miljoner svenskar på sina bolån, enligt Sifos analys. Förra hösten var siffran 1,2 miljoner. Många har använt sig av SvD Näringslivs
Räntekartan när de har förhandlat med banken.

Svenska bolånetagare prutar tillsammans för 3,7 miljarder kronor. Det är en ökning jämfört med förra årets 2,5 miljarder kronor, visar Sifo-undersökningen som är beställd av Avanza Bank. Den visar också att 9 av 10 ränteprutare lyckas med sina försök att få ner räntan på bolånet.

Men fortfarande är det endast 6 av 10 svenskar med bolån som faktiskt försöker pruta hos banken. I snitt prutar svenskarna cirka 8 400 kronor per år.

– Det här är stora pengar som påverkar svenskarnas ekonomi genom hela livet. Att fler vågar pruta är bra och där har den senaste tidens räntedebatt självklart påverkat, säger Claes Hemberg.

Annons
X

Mest obekväma att försöka få ner räntan är äldre bolånetagare. Unga känner sig mer bekväma att ta upp en diskussion med sin bank.

– Det verkar vara en generationsfråga om du vågar pruta eller inte. Många äldre bankkunder tror inte att det är möjligt. Medan unga som prutar lyckas bra. Bland ickeprutarna är kvinnor vanligare, 36 procent av kvinnorna är ickeprutare mot 30 procent av männen. Unga kvinnor är fortfarande sämst på att pruta.

• SKULDBERG
Inget tycks dämpa svenskarnas lånehunger.

• LÄS MER
Dyrare svenska bolån trots stabila banker.

– ----------

Snart är det dags igen för SvD Näringslivs nya räntepanel. Om två veckor samlas åter Räntepanelen för en diskussion om ränteläget och råd till er läsare om hur mycket ni borde pruta just nu i förhandlingarna med banken.

SvD:s räntepanel håller sitt möte en vecka efter att Riksbanken har lämnat sitt räntebesked, vilket sker den 6:e september.

SvD:s räntepanel består av
Annika Creutzer, privatekonomiskt expert,
Tomas Pousette, tidigare chefekonom på SBAB och
Elisabeth Österman, tidigare vice förbundschef på Villaägarna.

Välkommen till nya Räntekartan svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X