Annons

Nina Wähä: Alla familjer är fulla av elände

"Jag ägnade ganska mycket tid åt research men till slut kände jag att nu måste jag ta befälet och börja bestämma. Det var befriande", säger Nina Wähä.
"Jag ägnade ganska mycket tid åt research men till slut kände jag att nu måste jag ta befälet och börja bestämma. Det var befriande", säger Nina Wähä. Foto: Janerik Henriksson/TT

De tillhör en stor Tornedalsfamilj där en person ska dö. Nina Wähäs nya roman är en skröna och en annorlunda mordgåta. Men hon försöker också rädda en snart förlorad värld.

Erika Josefsson / TT
Publicerad

De är tolv syskon, egentligen fjorton om man räknar in de två första. De som är döda. Det gör föräldrarna, Siri och Pentti. Trots den rika barnaskara som de fått kommer de aldrig över sin förstfödda, hon som liten, sur och envis skidade vilse i julgransskogen, fick lunginflammation och dog.

"Testamente" heter Nina Wähäs tredje roman som utspelas på 1980-talet och handlar om vad det är som vi ärver. Hus och egendom i vissa fall, mörker och ljus i andra. Den tornedalska storfamiljen i hennes bok blir till ett minisamhälle med olika syskonallianser och intriger.

2010 kom Nina Wähäs förra roman och under flera år skrev hon inte alls. Men uttrycksbehovet kom tillbaka.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 3

"I takt med att barnen blev äldre kändes det också viktigt att visa att det finns en tillvaro där man kan älska sitt jobb" säger Nina Wähä som nu tänker sig en framtid där hon på olika sätt jobbar med text.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 3

Nina Wähäs nya roman är hennes första på nio år. Under lång tid lät hon aktivt bli att skriva, men uttrycksbehovet kom tillbaka.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons