Annons

Nina StemmeNina Stemme skapar innerlig Wagnerromantik

Nina Stemme tecknar en hemlighetsfull värld med sammetsröst och utsökt mimik.
Nina Stemme tecknar en hemlighetsfull värld med sammetsröst och utsökt mimik. Foto: Yanan Li

Alan Gilbert inspirerar Kungliga Filharmonikerna till lyhört musicerande i en konsert av idel favoriter. Sofia Nyblom ser Konserthusets livestreaming med Wagnersopranen Nina Stemme.

Under strecket
Publicerad

Kungliga Filharmonikerna under ledning av Alan Gilbert i Stockholms konserthus.

Foto: Yanan Li

Sopranen Nina Stemme och Kungliga Filharmonikerna i Konserthuset under ledning av Alan Gilbert.

Foto: Yanan Li

Det är en riktig favoritkonsert som Konserthuset erbjuder sin publik så här i försommartider, med en världsledande Wagnersångerska och en prominent dirigent i verk som är starkt förankrade hos konsertpubliken. Och ändå relevant: som all stor konst talar musiken direkt till det unika och påfrestande ögonblick mänskligheten befinner sig i nu, likaväl som den skulle ha känts betydelsebärande utan de förtecken som en pandemi innebär.

För i den heta diskussionen kring “den svenska modellen” är konsertlivets ståndaktiga attityd en förbisedd ingrediens. Medan grannländerna trakasserar svenskarna för vår lössläppta attityd till karantänreglerna denna egendomliga vår, så visar modiga musiker vecka efter vecka hur ansvarsfull social distansering kan hjälpa oss att trotsa döden och upprätthålla civilt motstånd med musiken som verktyg.

Annons
Annons
Annons