Fotograf om inte annat anges: Staffan Löwstedt
Fotograf om inte annat anges: Staffan Löwstedt

Nina Rung: Kan inte säkert säga att våldtäkterna ökat

Hon är feministen som startade knytblusmanifestationen till stöd för Sara Danius och en av landets mest högljudda debattörer i frågor om sexuellt våld mot kvinnor. Nina Rungs följarskara är stor, men det finns också de som tycker att hon tonar ner frågan om de ökade anmälda våldtäkterna.

Publicerad

”Avgå Svenska Akademien”, ”krossa patriarkatet”. När tusentals människor en ljummen aprildag i fjol samlades utanför börshuset i Gamla stan för att visa sitt stöd för Sara Danius, som under nesliga former tvingats avgå som ständig sekreterare, såg många manifestationen som ett bevis på den ”revolution” metoo sades vara. Andra menade att den vulgariserade debatten kring Akademiens kris, gjorde den till ett krig mellan könen när det i själva verket var mer komplext än så.

En av talarna på torget och initiativtagarna till knytblusmanifestationen var Nina Rung. Kriminolog och debattör med erfarenhet av att utreda grovt våld i nära relationer vid Stockholmspolisen, och som vid upprepade tillfällen hamnat i skottgluggen när det gällt frågan om sexuellt våld mot kvinnor. Bland annat har hon kritiserats för sitt ifrågasättande att det skulle finnas ett samband mellan en ökad invandring och den typen av brott.