Annons
X
Annons
X
Ledare
Op ed

Nima Sanandaji: Hela skatteuttaget bör visas för folket

Ledare gästinlägg

Den svenska allmänheten vet inte hur högt skatteuttaget är. Det framkommer i en undersökning som jag nyligen skrev för Svenskt Näringsliv. Summan av de skatter som vanliga inkomsttagare betalar in till kommun, landsting och stat uppgår nämligen till 52 procent av inkomsten.

Allmänhetens bedömning är däremot i snitt att det samlade skatteuttaget bara är 34 procent. Många är helt enkelt inte medvetna om att arbetsgivaravgiften, som uppgår till runt 500 miljarder kronor per år, trots sitt missledande namn är en skatt på arbete.

Det är ingen slump att nivån underskattas. Den italienska ekonomen Amilcare Puvianis förutspådde för mer än hundra år sedan att politikerna skulle dölja den sanna skatten, genom att ta ut indirekta snarare än direkta skatter. Samma slutsats nådde den svenska nobelpristagaren Bertil Ohlin, som under 1970-talet varnade för att framväxten av högskattesamhället doldes för allmänheten. Den politiska strategin gick då ut på att höja den indirekta arbetsgivaravgiften snarare än den direkta inkomstskatten.

Annons
X

I tisdags uppmärksammade Dagens Industri vår nya undersökning, där det framkommer att 94 procent av allmänheten underskattar den faktiska skattebördan. Tidningen frågade Leif Jakobsson (S), som är vice ordförande i skatteutskottet, ifall det var problematiskt att många inte känner till skatternas omfattning. Svaret blev, kanske inte förvånansvärt, ”nej”. ”Det folk säger är att skatterna inte räcker till. Man vill ha bättre järnvägar och mer välfärd. Det är snarare det folk pratar om än vilken procentsats man betalar i skatt”, förklarade Jakobsson.

Det är förståeligt att Socialdemokraterna inte vill lyfta frågan om dolda skatter. Ju fler som känner till hur höga skatterna egentligen är, desto färre kommer att stödja regeringens pågående skattehöjningar.

Mer förvånansvärt är att borgerligheten knappt verkar intresserad. Under Reinfeldts år vid makten sänktes de synliga skatterna, medan inget gjordes för att synliggöra den indirekta skatten.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Resultatet är att allmänheten tror att Sverige har infört förhållandevis låga skatter, medan högskattesamhället i praktiken består. Det kan förklara varför hälften av till och med Moderaternas anhängare i dag tycker att skatterna är ”lagom”. Stödet för traditionell allianspolitik sjunker, till och med bland kärnväljarna, för att allmänheten inte känner till skatternas omfattning.

  En strategiskt viktig fråga inför nästa val bör därför vara att synliggöra skattebördan, så att svenska folket kan ta informerade beslut om skattepolitikens framtid. Ur ett demokratiskt perspektiv är det inte hållbart att skattetrycket döljs.

  NIMA SANANDAJI är teknologie doktor och samhällsdebattör. nima.@sanandaji.se

  Annons
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X