X
Annons
X
Birgit Nilsson i Puccinis Turandot.
Birgit Nilsson i Puccinis Turandot. Foto: Cecil Beaton/IBL

Birgit Nilsson – den sista stora divan

Långläsning

Varje gång Birgit Nilsson kom till stan köade man hela natten. Bo Löfvendahl minns en stjärna som skulle ha fyllt 100 år den 17 maj. En diva som aldrig var divig mot fansen.

Varje gång Birgit Nilsson kom till stan köade man hela natten. I slutet av 60-talet och början av 70-talet gästade hon ofta Stockholmsoperan kring nyår, vilket innebar att de eftertraktade biljetterna började säljas tidigt i december. Vi som var tonåringar och behövde vända på varenda krona gick ner till Operan på kvällen i decemberkylan och fick en nummerlapp av några entusiaster som höll i ett informellt kösystem.

En gång i timmen ropades man upp, dessemellan stampade man omkring Gustav Adolfs torg och försökte hålla sig varm med åkarbrasor eller medhavd glögg i termos.

Läs även

Birgit Nilsson i Puccinis Turandot.

Foto: Cecil Beaton/IBL Bild 1 av 6

Wagner's opera Tristan & Isolde på Bayreuth 1963.

Foto: Lebrecht Bild 2 av 6

Birgit Nilsson utanför sitt hem i Västra Karup på Bjärred halvön 1994.

Foto: Björn Larsson Ask Bild 3 av 6

Birgit Nilsson i sminklogen på Metropolitan i New York i samband med hennes framträdande i rollen som Brünnhilde i Richard Wagners Siegfried, troligen i november 1967.

Foto: Björn Benkow/TT Bild 4 av 6

Birgit Nilsson som Isolde i Wagners opera Tristan & Isolde.

Foto: Lebrecht Bild 5 av 6

Birgit Nilsson hyllas efter föreställning på Operan av Tosca. Dirigenten Kurt Bendix för in Birgit Nilsson till publiktacket. I bakgrunden Ragnar Ulfung.

Foto: Ragnhild Haarstad Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X