X
Annons
X
Recension

SOS från mänskligheten Nilsson har hittat ett eget tilltal

UTANFÖRSKAP I sin berättelse om en lyxprostituerad mans bot- och helvetesvandring speglar Johanna Nilsson människans sökande efter lycka i en för­virrad tid. "SOS från mänskligheten" har ett djupt personligt tilltal och är hennes hittills bästa roman, skriver Magnus Eriksson.

Titeln på Johanna Nilssons nya roman syftar på en sida på nätet. SOS från mänskligheten är ett chatforum där allehanda konspirationsteorier frodas, där upp­gifter om klimatförändringen sammanställs och där de utstötta och utanförstående samtalar.

Men titeln har inte endast denna konkreta betydelse i Johanna Nilssons gestaltade värld, den kunde även stå som motto för ­romanen, som en samlande idé både för boken och för Johanna Nilssons författarskap. Idé- och miljömässigt anknyter den direkt till "De i Utkanten Älskande", som gavs ut år 2005. Vi får möta ett antal socialt eller existentiellt marginaliserade gestalter. Deras öden sammanflätas efter hand, deras historier bryts mot varand­ra och ger olika fasetter av en mångskiftande helhet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X