Resa

Niklas Ekstedt: ”Taiwan är nästa stora matnation”

Stjärnkrögaren Niklas Ekstedt surfar i sitt baskiska paradis, äter schnitzel i Köpenhamn och njuter av konst i Somerset.

Foto: IBL

Surfparadis
Guethary

Annons

Kanske min favoritplats på jorden. Här surfar jag mer än gärna och även barnen älskar att vara här. Vi besöker Baskien varje år och njuter av alla fantastiska restauranger runt San Sebastián. Men jag bor helst på den franska sidan och gör dagsutflykter i stället. Missa inte världsklassrestaurangen Asador Extebarri i den lilla byn Axpe.

Upptäcktsfärd
Kyoto

En av mina absoluta favoritstäder. Här gillar jag att cykla eller vandra och bara andas ut efter några hektiska dagar i Tokyo. Jag har inga specifika restaurangtips att bjuda på, det roligaste är att själv gå runt och upptäcka små hål-i-väggen-restauranger.

Krogrunda
Köpenhamn

Köpenhamn håller sakta på att bli Europas nya mathuvudstad. Flera av de duktiga medar-betarna från Noma har gått vidare och startat egna roliga ställen. Ät italienskt och ekologiskt på Baest, mexikanskt på Sanchez och missa inte wienerschnitzeln på Barr, som håller till i just Nomas gamla lokaler. Jag bor gärna mitt i Nyhavn, exempelvis på Hotel 71 eller Admiral.

Utflykt
Somerset

Jag och min fru Katarina åker gärna till London för att äta gott och träffa vänner. Om vi hinner brukar vi även göra en avstickare till Somerset eller Cornwall. Hauser & Wirth i den lilla byn Bruton i Somerset är ett av världens främsta gallerier när det gäller samtida konst. Om du har möjlighet, missa inte en övernattning på fantastiska Babington House i närheten.

Foto: Dave Tacon / Polaris Images/ IBL

Matkultur
Taipei

Taiwan är nästa stora matnation efter Japan och Korea. Under kulturrevolutionen i Kina förkastade man alla gamla traditioner, men mycket av den gamla kinesiska matkulturen har bevarats här. Samtidigt har landet ett eget bra kök som man kombinerar med det kinesiska. Ön är relativt liten, så det är lätt att ta sig runt och upptäcka småstäder även utanför Taipei.

Niklas Ekstedt, stjärnkock, programledare och kokboksförfattare.

Till Toppen