Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Niklas Ekstedt: ”Målet är såklart att få en stjärna”

Niklas Ekstedt om Londonsatsningen.
Niklas Ekstedt om Londonsatsningen. Foto: Rickard L Eriksson

Stjärnkocken Niklas Ekstedt om Londonsatsningen, menyångest och krogbranschens machokultur.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 13 augusti 2021
Annons

Sommarsolen gassar över Humlegårdens skejtpark. Under grönskande lindar görs tricks som ”nosegrab”, ”ollie” och ”kickturn”. Niklas Ekstedt sätter ner foten i marken, tar av sig skjortan för att skaka bort svetten och sätter sedan brädan i rullning igen. Skateboardvärlden är hemma för den prisbelönte stjärnkocken som tillbringar flera luncher i veckan här. Ett stenkast bort ligger vinbaren Tyge & Sessil, restaurangen Hillenberg och den Michelinbelönade krogen Ekstedt. Niklas Ekstedts tre hjärtebarn.

Vi går tillsammans genom parken till Ekstedt. Inne på krogen är det mörkt och svalt – det är nästan en befrielse att lämna värmen och ljuset utanför. Niklas Ekstedt lutar skateboarden mot väggen och sveper ett glas vatten.