SvD Perfect Guide
Annons

Niklas Ekstedt: ”Köpenhamn är världens bästa matstad”

Foto: Fredrik Persson/TT

Stjärnkocken Niklas Ekstedt om Stockholms godaste pizza, barndomens smörstekta kantareller och vad han skulle laga för middag åt Salvador Dalí.

Text: Oskar Hammarkrantz - 6 augusti 2020

Vilken stockholmskrog besöker du oftast?
– Jag hamnar ofta på Babette, ett supertrevligt ställe på Roslagsgatan. Brukar börja med en endivsallad eller lite charkuterier, och sedan en pizza. Pizzan är fantastiskt god.

Ditt livs mest minnesvärda måltid?
– Mer en helkväll än en middag, egentligen. Men det var första gången jag var i San Sebastián, vi hade druckit några glas vin och barhoppade i gamla stan och åt pintxos. Sedan avslutade vi med baskisk cheesecake på torget. Det var magiskt.

Ditt första matminne?
– När jag var växte upp i Jämtland brukade vi plocka kantareller ihop. Mamma la upp dem på köksbordet och rensade och pappa stekte dem i smör och serverade på en skiva rostat bröd.

Vilken slags krog drömmer du om att få öppna?
– Jag skulle nog hellre öppna ett bageri. En stor vedugn och så bara kanelbullar och en sorts vitt bröd. Börja jobba före sex på morgonen, sedan kan man gå hem vid tio och ha hela dagen framför sig.
Vilket köksredskap borde alla amatörkockar investera i?
– En vass liten fruktkniv, antingen keramisk eller i porslin. Äpplet blir inte brunt om man skär det med en sådan. Kyocera gör bra keramiska knivar.