Annons

Niklas, 29: Vill unga i dag inte ha några vänner?

Åter i hemstaden Uppsalas uteliv kände 24-årige Niklas hopplös ensamhet. Nu ifrågasätter han ungas vilja till nära vänskap. SvD:s Jenny Jägerfeld svarar.
Åter i hemstaden Uppsalas uteliv kände 24-årige Niklas hopplös ensamhet. Nu ifrågasätter han ungas vilja till nära vänskap. SvD:s Jenny Jägerfeld svarar. Foto: Vilhelm Stokstad/IBL och SvD

”Min ensamhet var som störst när jag flyttade hem efter några år utomlands. Att vara introvert, ’nörd’ och mobbad som barn hade gjort mig distanserad till jämnåriga”, skriver 29-åriga Niklas som frågar psykolog Jenny Jägerfeld om varför det är så svårt att få nära vänner.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Fråga: När jag som 24-åring flyttade tillbaka till min hemstad Uppsala för att fortsätta studera var jag inställd på att bli utåtriktad och umgås med andra jämnåriga. Tidigare föredrog jag att umgås med äldre. Det var lättare sagt än gjort eftersom jag var tvungen att lära mig grundläggande saker som att prata med främmande människor på fest, följa med ut på nattklubb, ja bara att ta en lunch dränerade min energi.

Idag, fem år senare, gillar jag att umgås med andra och känner inte samma hopplösa ensamhet som då. Men det jobbigaste med ensamheten har jag aldrig förlikat mig med, och det är unga människors bristande engagemang och vilja till att umgås. I arbetslivet tror många att jag har jättelätt för att få vänner eftersom jag småpratar med alla. Fast ärligt sagt är det i stort sett ingen som tar vid för att fördjupa vår relation.

Annons
Annons
Annons