Nigerian kan bli ny påve

En av de hetaste kandidaterna till ny högste ledare för den romersk-katolska kyrkan är Francis Arinze. Skulle den 72-årige nigerianen utses så skulle han vara den förste afrikanske påven på 1 500 år.

Under strecket
Publicerad
Annons

I diskussionerna om vem som ska efterträda Johannes Paulus spekuleras i om det nu är dags för en påve med ursprung i tredje världen. I dag lever hälften av alla världens katoliker där och det är också där kyrkan är som mest livaktig och har sina största framgångar. Antalet afrikanska katoliker beräknas vara 90 miljoner, av dessa kommer runt 13 miljoner från Nigeria.
Inom den katolska kyrkan är det tabu att tala om eventuella efterträdare till påven men den inflytelserika kardinalen Joseph Ratzinger, Vatikanens chefsideolog, har antytt att det kan vara dags för en afrikansk påve. Arinze ligger också nära Johannes Paulus och Ratzingers konservativa religiösa linje.

Arinze föddes 1932 i sydöstra Nigeria. Hans föräldrar var inte kristna men sände sin son till en katolsk skola som drevs av irländska missionärer. Vid nio års ålder döptes han och därmed inleddes hans snabba färd uppåt inom den katolska hierarkin. Arinze studerade i London och återvände 1963 till Nigeria där han 32 år gammal blev världens
yngste biskop. 1982 kom Johannes Paulus på besök och imponerades så mycket att han gjorde Arinze ansvarig för Vatikanens dialog med muslimer, judar, buddister och hinduer.
Om Arinze skulle bli vald blir han dock inte den förste afrikanske påven. Afrikanska föregångare på påvestolen är Viktor I (189-198), Miltiades (311-314) och Gelasius I (492-496).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons