X
Annons
X

Läget i Nicaragua allt mer akut

Stängda universitet, polisvåld, krypskyttar och brist på mat. Läget i Nicaragua blir allt mer akut när protesterna mot presidenten växer och regeringen och dess lierade slår tillbaka. På några månader har det upptrappade våldet krävt nära 300 dödsoffer.

Av TT
Läs mer om Krisen i Nicaragua

Det startade i april som protester mot regeringens pensionsreform. Människor, främst unga och studenter, gick ut på gatorna för att visa sitt missnöje med den redan starkt ifrågasatta presidenten Daniel Ortega. När Ortega drog tillbaka sitt förslag hade protesterna och regeringens våldsamma behandling av demonstranterna redan utvecklats till en konflikt.

– Det blir bara värre och värre. Det tycks som om regeringens instruktioner är att öka på våldet och repressionen för att man tror att man då kan tysta folk, säger Eva Zetterberg, tidigare Sveriges ambassadör i Nicaragua och vänsterpartistisk politiker.

Regeringstrogen paramilitär i Masaya, Nicaragua. Masaya har en starkt symbolisk betydelse i landet då tusentals gerillasoldater vid inbördeskriget 1979 samlades här inför den sista offensiven och störtandet av diktatorn Anastasio Somoza. I den upptrappade konflikten och protesterna mot president Daniel Ortega har staden blivit ett fäste för oppositionen. Bild från den 18 juli.

Foto: Alfredo Zúñiga/AP/TT Bild 1 av 2

En demonstrant som dödats i sammandrabbningarna mellan oppositionen på ena sidan och polis och paramilitär på den andra ska begravas i staden Masaya. Bild från den 18 juli.

Foto: Cristóbal Venegas/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X